zondag 26 november 2017

Willem Witsen

Willem Arnoldus Witsen is geboren in 1860 in Amsterdam. Hij was schilder, aquarellist, etser, tekenaar, schrijver en fotograaf. In de 17de eeuw was de familie Witsen belangrijk in Amsterdam, ze speelden toen een grote rol in het stadsbestuur van de stad.

In 1876 ging Willem Witsen op 16 jarige leeftijd studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Acht jaar lang was hij student aan de academie en ontmoette in die tijd veel belangrijke kunstenaars en literatoren waarmee hij bevriend raakte.
Na het verlaten van de academie ging Witsen wonen in het buitenhuis van de familie in Lage Vuursche, hier was het altijd een komen en gaan van veel kunstenaars. In het begin van zijn carrière raakte hij geïnspireerd door de mensen op het land zoals herders en ontginners en hij legde deze taferelen vast in zijn schilderijen.

Na enige tijd vertrok hij naar Londen waar hij zich o.a. bezig hield met het maken van prenten van de stad en de oevers langs de Theems. Na vier jaar keerde hij terug naar Nederland en verdeelde zijn tijd tussen Amsterdam, Laren en Ede. In Amsterdam ging hij met een roeiboot door de grachten en genoot van de mooie luchten. Vooral de regenluchten inspireerden hem. Na enige tijd kocht hij een trekschuit waar hij zijn atelier van maakte en veranderde regelmatig van ligplaats om zo elke keer weer op een andere plek te kunnen schilderen. Was de kunstenaar in Ede dan schilderde hij vooral landschappen en boerderijen.

Witsen zocht vooral de verstilling die hij vond in de stadsgezichten van Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht. Deze verstilling wist hij goed vast te leggen in zijn schilderijen. Ook in Dordrecht, waar hij net als in Amsterdam, met een bootje over het water ging om de sfeer van de stad in zijn schetsen vast te kunnen leggen. Je ziet in zijn werk de grote liefde voor detail, zoals verweerde bakstenen en de bloempotten in de vensterbanken bv op het schilderij De Voorstraathaven in DordrechtDieptewerking laat hij hier achterwege, hiermee benadrukt hij de eeuwige rust van deze oude stad.
De Voorstraathaven in Dordrecht (1898)
De schetsen die hij daar maakte gebruikte hij in zijn atelier voor zijn schilderijen, aquarellen en etsen.

Witsen bleef niet in Nederland, in 1915 reisde hij af naar San Francisco om deel te nemen aan de Wereldtentoonstelling en bleef daarna nog een tijd in Amerika om er te werken. Veel is er in die tijd niet uit zijn handen gekomen. Vijf jaar later ging hij op reis naar Nederlands Indië waar hij familie bezocht. Het landschap daar vond hij interessant maar het lukte hem niet om dat goed weer te geven in zijn werk. Wel is er uit die periode een portret bekend van de scheidende gouverneur-generaal J.P. graaf Van Limburg Stirum geschilderd door Willem Witsen.


Langer dan een half jaar is Willem Witsen niet in Nederlands Indië gebleven. Hij gaat terug naar Nederland waar hij na een lang ziekbed in 1923 op 63 jarige leeftijd is overleden. 
Willem Witsen ligt begraven op De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

2 opmerkingen:

  1. Erg interessant en zijn Dordtse schilderij ken ik idd uit het Rijksmuseum!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de foto van De Voorhavenstraat in Dordrecht inderdaad gemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam.
      groetjes.

      Verwijderen