vrijdag 16 december 2016

Jan van Vuuren



Nunspeet, een oud Zuiderzeestadje en bij veel mensen bekend als kunstenaarsdorp. Twee jaar geleden opende Nunspeet zijn eigen museum: het Noord-Veluws Museum.
In het museum is werk te zien van verschillende schilders die vanaf 1880 tot 1950 woonden en werkten in verschillende plaatsen op de Veluwe. Deze kunstenaars kwamen uit alle delen van Nederland en vormden in die tijd een kunstenaarskolonie in Nunspeet naar voorbeeld van de kolonies in Den Haag, Bergen, Laren en Domburg. Deze kolonies waren op hun beurt weer geïnspireerd door de kunstenaars van Barbizon bij Parijs.

Het was de tijd van de opkomende industrie, de verstedelijking kwam op gang en mensen zochten de natuur en de rust op. Kunstenaars ontdekten ook de schoonheid van de natuur en trokken naar de Veluwe. Door de aanleg van de spoorlijn in 1863 werd de Veluwe goed bereikbaar voor mensen uit de stad. 
Kunstenaars waren onder de indruk van de rustige dorpen, de bewoners, de bossen en de heidevelden met hun schapen. Het duurde dan ook niet lang of ze gingen zich vestigden in Nunspeet en de omliggende stadjes. De schilders, in de loop van de tijd waren het er ongeveer 110, trokken erop uit en konden net als de schilders van Barbizon en plein air werken.



Bekende namen die zijn verbonden aan de Kunstenaarskolonie in Nunspeet zijn: Chris ten Bruggencate, Jos Lussenberg, Jaap Hiddink, Edzard Koning, Arthur Briët, Willy Martens en Jan van Vuuren.

Het Noord-Veluws Museum heeft een grote collectie van bovengenoemde kunstenaars in eigen bezit en met veel werk uit particulier bezit heeft het 
museum, tot 15 januari, een tentoonstelling samengesteld van het werk van 
Jan van Vuuren.

Jan van Vuuren is geboren in de Alblasserwaard en heeft nadat zijn talent was ontdekt les gehad in Dordrecht van de kunstschilder Roland Larij (1855-1932). Daarna is hij gaan studeren aan de Koninklijk Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Van Vuuren was een kunstenaar die opviel door zijn werk en is meerdere malen onderscheiden. Hij was lid van Pulchri Studio en Arti et Amicitae. In 1900 nam Van Vuuren deel aan de Wereldtentoonstelling in Parijs waar hij werd onderscheiden met het Diplome d’honneur. Hij exposeerde door het hele land, verschillende musea bezitten zijn werk en ook het Koninklijk Huis heeft schilderijen van deze kunstenaar aangekocht.




In 1903 vestigde Van Vuuren zich in Nunspeet en werd daar lid van de Kunstkring, hij gaf les en trouwde met Anna Margaretha Heijman.
Hij schilderde impressionistisch in de stijl van de Haagse School en heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, meer dan 1000 schilderijen zijn er van hem bekend. Zijn werk valt op door de warme kleuren en de eenvoudige voorstellingen die van een grote schoonheid zijn. Sta je voor zijn dorpsgezichten dan wordt je de straatjes ingetrokken, zijn manier van het werken met perspectief kun je geraffineerd noemen.

Zijn schilderijen zijn stuk voor stuk juweeltjes, en zeker de moeite waard om te gaan bekijken.
Een goed idee om tijdens de kerstvakantie een bezoek te brengen aan Nunspeet en het 
Noord-Veluws Museum te bezoeken.
De tentoonstelling is overzichtelijk ingericht en er hangt een prettige, rustige sfeer. 
Je kunt er koffiedrinken en er is een museumwinkel waar niet alleen mooie boeken te koop  zijn over de kunstenaarskolonie maar ook het boek : Jan van Vuuren in perspectief.

(alle schilderijen zijn straatjes in Elburg, de foto's zijn gemaakt in het museum))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten