zaterdag 6 juni 2020

Groene Kathedraal

De kathedraal van Almere staat midden in het natuurgebied “Almere Hout”. 
Het is niet zo maar een gebouw maar een kunstwerk gemaakt van bomen en deze “ Groene Kathedraal” bestaat uit 187 Italiaanse populieren, de Populus Nigra Italica. De bomenkathedraal is een replica op ware grootte van de gotische kathedraal in Reims. Het groene bouwwerk in het bos is 150 meter lang en 70 meter breed.

De kunstenaar Marinus Boezem ontwierp in 1987 een ”Gotisch Groei Project”, een Land Art Project, in opdracht van de Rijksdienst IJsselmeerpolders. Hij heeft voor deze populieren gekozen omdat ze een gotische uitstraling hebben, deze populier is snel groeiend en zal er ongeveer 30 jaar over doen om de hoogte te bereiken van de kathedraal in Reims. De Populus Nigra Italica heeft maar een bepaalde levensduur en sterft af na verloop van tijd. Dat de kathedraal door het afsterven van de bomen een ruïne wordt is voor de kunstenaar geen probleem, tijdelijkheid hoort er bij volgens hem.
Het begin.
De kunstenaar ziet de gotische kathedraal in Reims als een hoogtepunt in de bouwkunst en maakt de vergelijking met de Flevopolders op de bodem van de Zuiderzee, die voor hem een hoogtepunt zijn van knappe ingenieurs.
In april 1987 is men begonnen met de bouw en sta je aan het begin van de kathedraal dan kun je goed de contouren zien van de kathedraal in Reims. 

Tussen de bomen zie je betonnen paden die de ribben en de kruisgewelven weergeven. Rond de populieren zie je cirkels van schelpen die verwijzen naar de zee die daar nog niet zo heel erg lang geleden lag. 
Loop je onder de bomen bij de groene kathedraal dan voel je je “klein”, net als in de kathedraal in Reims. 

De kathedraal van Almere heeft geen religieuze functie maar een culturele. Er worden regelmatig muziekoptredens georganiseerd, er kan worden getrouwd en onder de hoge bomen is het heerlijk picknicken.

De hoge populieren zijn inmiddels helemaal volgroeid en het ligt in de verwachting dat de kathedraal langzaam zal afsterven en dan zal het groene gebouw een ruïne zijn.

Parallel aan de Groene Kathedraal heeft de kunstenaar een contrakathedraal aangelegd. Hier zie je geen bomen staan maar alleen de omtrek van de kathedraal in een bos vol eiken en beuken. Als de Groene Kathedraal een ruïne is geworden zal het negatief ernaast omgeven worden door struiken en hagen. Op deze manier wil de kunstenaar de herinnering aan de kathedraal vol ruisende bomen levend houden. 

In het bos bij de kathedraal zijn regelmatig archeologische vondsten gedaan. Zo zijn er in de buurt van de kathedraal vier scheepswrakken gevonden uit de 16e eeuw. Met deze wrakken wordt niets gedaan ze blijven goed geconserveerd onder de grond liggen. Maak je een wandeling of fietstocht door dit gebied dan kun je plekken waar de wrakken liggen herkennen aan blauw-witte paaltje met een rood bootje er bovenop.   

Wil je meer weten over landschapskunstwerken in Flevoland kijk dan hier Landschapskunst Flevoland .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten