Kookboeken
zijn er te kust en te keur. Er zijn mensen die kookboeken verzamelen en er zijn
mensen die bijna elke dag kookboeken raadplegen, ik doe geen van beide. Wat ik
wel graag doe is kookboeken lezen. Vorige week was ik in het Rijksmuseum van Oudheden
in Leiden om de tentoonstelling Casa Romana te bezoeken. Het was letterlijk en
figuurlijk een kijkje in de keuken van een rijke Romeinse familie. Er lagen ook
spannende recepten die de bezoeker mee mocht nemen. Dat kon ik niet laten want
mijn interesse was gewekt en ik wilde dan ook weten wie de samensteller was van
deze recepten.
Deze
recepten komen uit Re Cocquinaria,
het kookboek van Apicius. Apicius
was een bemiddeld persoon uit de tijd van keizer Tiberias. Deze rijke Romein
hield zich niet bezig met de gebruikelijke zaken waar de meeste rijken hun
dagen mee vulden. Hij had geen belangstelling voor politiek, filosofie of wat
dan ook. Wat hij wel deed is niet duidelijk maar kok was hij niet, hij was heel
gewoon een enorme smulpaap. Hij gaf veel eetfeesten voor zijn vrienden en zijn
kwistige levensstijl bracht hem financieel naar de afgrond. Het niet meer
hebben van de nodige financiële middelen om zijn extravagante levensstijl in
stand te houden kon hij niet verdragen en pleegde zelfmoord door het nemen van
vergif.
Apicius
heeft meerdere kookboeken op zijn naam staan, hij stelde een algemeen kookboek
samen en verschillende boeken over één onderwerp b.v. sausen. Ook geeft hij tips in zijn boeken
over het bewaren van etenswaren.
In het kookboek Re
Cocquinaria staan maar zes recepten die van de hand van Apicius zijn. Door de eeuwen heen is het boek aangevuld met recepten van
andere receptenbedenkers of smulpapen.
Volgens kenners heeft Apicius wel heel veel recepten op zijn naam staan en zou hij de uitvinder zijn van de foie gras.
Volgens kenners heeft Apicius wel heel veel recepten op zijn naam staan en zou hij de uitvinder zijn van de foie gras.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten