woensdag 14 september 2016

Bestaan kamerplanten?

Ergens heb ik gelezen dat als kamerplanten konden denken en handelen, ze gelijk terug zouden gaan naar hun natuurlijke standplaats, het oerwoud, de rotswand of naar de woestijn.
De planten die in onze huizen staan zijn er niet vanzelf gekomen, ze zijn van ver gehaald en gewoon bij ons binnengebracht. 
De term “kamerplant” is bedacht door mensen die op een gegeven moment de schoonheid zagen van de bijzondere en mooie planten. 
De planten die uit verre streken kwamen wilden ze graag in hun huizen hebben, en ze konden er goede sier mee maken

Kamerplanten zijn nu ook niet meer weg te denken uit onze huizen, kantoren en openbare gebouwen. De planten doen het in onze huizen vaak beter dan dat ze het doen op de plaats van herkomst. Dat komt door de goede verzorging die ze krijgen en de steeds maar voortgaande ontwikkeling die er gaande is in het kweken en verzorgen van de kamerplant.

In een tuincentrum zien we een enorm aanbod van grote en kleine planten die uit alle hoeken van de wereld zijn gekomen. We kunnen tegenwoordig zelfs plantjes kopen die helemaal nergens te vinden zijn in de wereld. Dat zijn planten die tot stand zijn gekomen door kruising en/of mutatie. Meestal leven deze plantjes niet zo lang, het zijn gewoon weggooiplanten geworden. Een voorbeeld hiervan is het potchrysantje, dit plantje wordt bespoten met een remmiddel om zo de groei te beperken. Poot je een stekje van deze plant dan kan het zijn dat deze gewoon weer uitgroeit naar zijn oorspronkelijke grootte.

De planten die naar Europa zijn gekomen werden in de 15de eeuw meegenomen door de ontdekkingsreizigers uit andere werelddelen. Veel van de meegenomen planten overleefden de overtocht niet of konden niet tegen de weersomstandigheden waarin ze terecht kwamen. Toch wilde men de meegenomen planten graag goed houden en er werden daarom speciale huizen voor de planten gebouwd. De kassen.
De planten die werden meegenomen uit andere gebieden werden gekocht door mensen met geld, zij lieten studie maken van de planten en ook wilden ze graag pronken met hun aankopen. 
Ze plaatsten de planten in de zgn. oranjerieën. Een mooi voorbeeld hiervan is het Palm House in de Kew Gardens  (Engeland).  Mensen konden deze, door architecten ontworpen kassen bezoeken, er thee drinken en hun sociale contacten onderhouden. Ondertussen konden ze ook nog genieten van de vele planten, waarvan sommigen ook nog eens prachtige, kleurige bloemen hadden.

Je kunt wel zeggen dat dit het begin is geweest van de kamerplant. Op een gegeven moment begon men van de geïmporteerde planten stekjes te halen en zette deze in potjes. De kleinere potten pasten gemakkelijk in huis op de vensterbank of in de serre. Op deze manier bootste men een kas na, de plant stond binnen, kreeg veel licht en zon en kreeg de verzorging die het nodig had. 
Zo genoten niet alleen de rijke mensen van de planten maar ook de iets minder rijke mensen konden op deze manier planten in huis halen. 
Het was wel even wennen om planten in huis te zetten, men was gewend dat ze buiten stonden, ze hoorden niet in huis.

Tegenwoordig zijn de kamerplanten niet meer weg te denken uit onze huizen. Planten hebben een goede invloed op mensen, ze brengen vocht en zuurstof in de omgeving en ze horen bij de aankleding van het huis. 
Planten in huis maakt de woning sfeervol en gezond, het is prettig om ze te verzorgen en je kunt er tegen praten, ze spreken je niet tegen. 
Sommige mensen beweren, er zijn zelfs onderzoeken naar  geweest, dat planten als ze luisteren naar muziek van Mozart hun bladeren en/of bloemen zich gaan richten naar de cd-speler. 
Betrouwbare onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen gezonder zijn als ze wonen en werken in een omgeving waar planten staan. 
Het is prettig om naar mooie planten te kijken en je krijgt er niet gauw “genoeg” van. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten