dinsdag 17 mei 2016

De Maya's

Masker van jade
Een internationale tentoonstelling in het Drents Museum in Assen over het leven van de Maya’s – Heersers van het regenwoud.

De Mayacultuur spreekt tot ieders verbeelding; de paleizen, de piramides en de nog altijd niet helemaal ontcijferde hiërogliefen. De Maya’s worden gerekend tot de grootste beschavingen ter wereld vanwege hun kunstuitingen, decoraties, hun schrift en kalender.

In Het Drents Museum zijn 225 objecten bijeen gebracht die nog nooit eerder in Europese musea zijn tentoongesteld. De meeste objecten zijn afkomstig uit Guatemala en de datering van de voorwerpen is ongeveer tussen 250 en 900 na Chr.; de bloeiperiode van de Maya’s.

Gebied van de Maya's
Het gebied van de Maya’s strekt zich uit over delen van Zuid-Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador. 
De heersers van de Maya’s hadden ieder hun eigen gebied met hun eigen koninkrijk.

De Maya’s geloofden dat de aarde plat en vierkant was en dat op de hoeken van de aarde vier bomen stonden waar de hemel op rustte. De hemel zou worden bewoond door verschillende goden en de aarde dreef volgens sommige op de oerzee, maar andere Maya’s dachten dat de aarde werd gedragen op de rug van een enorme schildpad. Onder de aarde was het dodenrijk waar de overleden Maya’s het moesten opnemen tegen de heersers van de onderwereld.

Drinkbekers
De eerste Maya’s woonden al 2.000 jaar voor Chr. in kleine dorpjes waar ze mais, kalebassen en bonen verbouwden.  Zonder deze boeren zouden de grote Maya-steden nooit zijn gebouwd. Mais was een product van levensbelang voor de Maya's,  het was meer dan alleen maar een voedselbron. Ze geloofden namelijk dat zij door de goden van mais waren gemaakt en daarom had het gewas voor hen grote waarde. 

Er is op deze tentoonstelling dan ook veel aandacht voor het gewas mais, het zaaien, oogsten en de wedergeboorte, deze zaken vertellen het verhaal over de Mayasamenleving.
Afbeelding van de Nar-god is vaak te vinden
op sieraden, hoofdtooien
 en scepter van de koningen
Er zijn ook nog altijd veel raadsels rond deze samenleving die in de onherbergzame tropischeregenwouden leefden. In deze regenwouden hadden ze hun steden gebouwd en het is nog steeds niet duidelijk waarom de Maya’s in de 8ste en 9de eeuw na Chr. wegtrokken uit het gebied. Nam het aantal mensen af of waren er conflicten en oorlogen? De raadsels rondom de Maya’s houden ons bezig.

De Maya’s zijn niet helemaal verdwenen, tegenwoordig zijn er nog steeds gebieden waar verschillende Mayagemeenschappen wonen. Naar schatting leven er in Mexico nog zo’n acht miljoen Maya’s, elk met hun eigen gewoontes en zeker 30 verschillende varianten in de Mayataal. Ze voelen zich zeer sterk verbonden met de cultuur en het erfgoed van hun voorouders.

Stèle uit de stad Seibal
Deze tentoonstelling vertelt over alle lagen van de Mayasamenleving, niet alleen de pracht en praal van de machtige koningen maar ook van de boeren, hun rituelen en hun kunstuitingen. In de tentoonstellingsruimte zie je o.a. enorme stèles met de hiërogliefenteksten, kalenders, beschilderde vazen, wierookbranders, muziekinstrumenten en sieraden.
Deze tentoonstelling is een aanrader, het is mooi samengesteld, zeer overzichtelijk,  je kunt alle objecten goed bekijken.

Zoals bij elke tentoonstelling heeft Grand-café Krul, gevestigd in het museum, ook nu weer zijn menukaart aangepast en net als bij elke tentoonstelling  is het weer een verrassing.
Deze keer staat er o.a. op de kaart maissoep, gestoofde maiskolf, enchillada, taco’s of een bittergarnituur.

Steen met 160 hiërogliefen
De Mayatentoonstelling in Het Drents Museum is nog te bezoeken tot 4 september 2016
Het Drents Museum heeft intensief samengewerkt met het Historisch Museum.der Pfalz  in Speyer (Duitsland) waar de tentoonstelling na Assen is te zien.

(foto's gemaakt in het museum)

2 opmerkingen:

  1. Een tentoonstelling waar ik zelf niet naar toe ga, maar waar ik nu toch van kan genieten dankzij jouw bespreking. Dank je wel!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bettina,
      Jouw reactie beschouw ik als een compliment, dank je wel! Wat fijn dat je via mijn blog geniet van de Maya's, je kunt ook niet elke tentoonstelling bezoeken.
      Groetjes.
      Anne

      Verwijderen