zondag 27 juni 2021

Kantje boord

Ik schreef in mijn laatste blogpostje over de eerste aardbeien die ik kon oogsten, maar helaas het waren de eerste en de laatste. Door een uitslaande brand in het appartement boven ons is door het vele blusschuim en water dat de brandweer gebruikte mijn “oogst” verloren gegaan. Maandagavond om ongeveer half negen was de bovenbuurvrouw in slaap gevallen met een brandende sigaret in haar hand met het gevolg dat haar bank ging branden en de rest van het meubilair er snel achteraan ging.

Op het moment dat de brand uitbrak zaten wij naar een spannende detective te kijken waar de hulpdiensten met alle toeters en bellen over het scherm gingen. Aan de sirenes kwam maar geen eind en we vonden dat wel een beetje vreemd omdat de hulpdiensten in de film al ter plaatse waren. Alle sirenes die we hoorden bevonden zich niet meer op ons tv-scherm maar rondom ons gebouw en dat hadden we niet eens zo snel door. We hoorden een enorme herrie in het appartement boven ons en in een mum van tijd hadden we op de ramen van de woonkamer een sneeuwlawine aan blusschuim en bij de voordeur dikke zwarte rookwolken. Een brandweerman bonsde op de deur en riep dat we zo gauw mogelijk naar buiten moesten en dan is het zaak om heel snel poes Julia op te pakken en (met één beweging) in de vervoerbak te zetten, schoenen aan, tas pakken, deuren en ramen dicht en de stekker uit het ventilatiesysteem trekken, en dat alles voor mijn gevoel binnen een paar minuten. 

Daar sta je dan met al je buren en de poes op het parkeerterrein te kijken naar de verrichtingen van de brandweer, politie en de ambulances.

Gelukkig is door het snelle optreden van de brandweer erger voorkomen. Er werd na elf minuten flink opgeschaald. Er stonden vier tankspuitwagens, een hoogwerker en het brandweercorps van Lelystad was gealarmeerd voor assistentie. Dankzij deze opschaling is het vuur niet overgeslagen naar de omliggende appartementen. Later op de avond konden we na een controle op giftige stoffen (die niet aanwezig waren) weer naar binnen. Zo te zien was er geen waterschade bij ons binnen en ook de rooklucht viel mee. Goed ventileren was de boodschap en de volgende ochtend was er bij ons in huis van een rooklucht nauwelijks meer iets te bespeuren.

Het appartement boven ons is volledig uitgebrand en de bewoners van de het appartement daar boven kunnen nog steeds niet in hun huis. Ook de daarboven gelegen appartementen hebben veel schade binnen en buiten. Ik kan wel zeggen dat wij er het beste vanaf zijn gekomen. Wij moeten ons plafond in de gaten houden er kan nog water door de kieren komen, het schijnt dat er enorm veel water bij het brandende pand naar binnen is gespoten.

Gisteren is er een bedrijf geweest om de geblakerde gevel, de ramen en de balkons weer roetvrij te maken. We moesten alle planten van het balkon verwijderen omdat het bedrijf werkte met chemische middelen. Daarna konden de planten weer worden terug gezet en de meeste hebben het gelukkig overleefd maar geen aardbeien meer in de yoghurt, geen muntthee en de kruiden zijn nu alleen maar mooi om naar te kijken.

De bovenbuurvrouw had rook ingeademd maar is gelukkig weer uit het ziekenhuis ontslagen. De week die achter ons ligt was nogal hectisch, we hebben heel veel buren gesproken, ook spraken we met mensen die we nog nooit hadden gezien en het was een komen en gaan van nieuwsgierigen die wel eens wilden zien hoe een zwartgeblakerd appartement met dicht getimmerde ramen eruitziet. Nu is het weer een beetje rustig en kunnen we de draad weer oppakken. Het was behoorlijk schrikken en de meeste bewoners zijn met de schrik vrijgekomen en materiele schade, ach dat is te vervangen.

2 opmerkingen:

  1. Jee Anne, wat een verhaal!! Ik hoop dat de boel snel weer op orde komt en de rust terugkeert. Fijn dat jullie er redelijk ‘goed’ vanaf zijn gekomen. Met bewondering voor je laconieke houding,
    Groeten, Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Wim, Het is een hele ervaring geweest maar niet voor herhaling vatbaar. Op dit moment rinkelen de glazen bij ons in de kast, ze halen nl het huis hier boven leeg met een enorme hoop herrie. Wij hebben geluk gehad omdat rook en roet naar boven gaat en het water naar beneden loopt. Hopelijk zijn ze vandaag klaar en kan de renovatie beginnen en dat duur 6 tot 8 maanden hebben we begrepen. Wij gaan genieten van de mooie zomer en van de dingen die we in beperkte mate weer kunnen oppakken.
      Groetjes. Anne

      Verwijderen