woensdag 8 oktober 2014

De zoete aardappel

De zoete aardappel wordt ook wel bataat, batatas, yam, camote, kumar, kumara of ubi genoemd. Oorspronkelijk komt deze aardappel uit Mexico en is in de 16e eeuw door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. Tegenwoordig wordt de zoete aardappel bijna overal verbouwd maar China is koploper wat de productie betreft.

De zoete aardappel is net als de gewone aardappel knolvormig en groeit onder de grond en je kunt hem op dezelfde manier bewaren en bereiden.
Net als bij de gewone aardappel zijn er nogal wat soorten en ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals geel, oranje, paars, roze, wit en rood. In  de Nederlandse supermarkten zie je meestal de oranje of de lichtgele.

In de Surinaamse keuken kom je deze aardappel nogal eens tegen en in de Verenigde Staten zal de yam, zoals hij daar wordt genoemd, op het menu staan op Thankgiving Day.

De zoete aardappel is rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels en wat altijd mooi is meegenomen, de zoete aardappel bevat minder koolhydraten dan de gewone aardappel.

Al met al een goede reden om de zoete aardappel op het menu te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...