De zoete
aardappel wordt ook wel bataat, batatas, yam, camote, kumar, kumara of ubi
genoemd. Oorspronkelijk komt deze aardappel uit Mexico en is in de 16e eeuw
door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. Tegenwoordig wordt de zoete
aardappel bijna overal verbouwd maar China is koploper wat de productie
betreft.
De zoete
aardappel is net als de gewone aardappel knolvormig en groeit onder de grond en
je kunt hem op dezelfde manier bewaren en bereiden.
Net als
bij de gewone aardappel zijn er nogal wat soorten en ze zijn in verschillende
kleuren verkrijgbaar zoals geel, oranje, paars, roze, wit en rood. In
de Nederlandse supermarkten zie je meestal de oranje of de lichtgele.
In de
Surinaamse keuken kom je deze aardappel nogal eens tegen en in de Verenigde
Staten zal de yam, zoals hij daar wordt genoemd, op het menu staan op
Thankgiving Day.
De zoete
aardappel is rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels en wat
altijd mooi is meegenomen, de zoete aardappel bevat minder koolhydraten dan de
gewone aardappel.
Al met al een goede reden om de zoete aardappel op het menu te
zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten