Doorgaan naar hoofdcontent

Culinair

Eten als medicijn
Eten is het beste medicijn
Aubergine met mozzarella (ovengerecht)
Couscous
Hawaiisoep
Kip met spinazie  (ovengerecht)
Bonenschotel
Tomatensoep

Buitenlandse keuken
Boontjes uit Frankrijk   
Broccoli uit Griekenland                                         
Chocoladeboterkoek uit Zweden  (Svensk Chocolad Buttercake)
Gehaktschotel uit Turkije                                           
Peterselisaus uit Italië (Salsa Verde)                                            
Roerbakschotel met een Oosters tintje 
Salade uit Marokko                                              
Witten bonenschotel uit Spanje                                     
Zapata

Bijgerechten
Rabarber

Cakes/koekjes
Chocoladeboterkoek uit Zweden (Svensk Chocolad Buttercake)
Chocoladetulband
Koek met noten en honing
Ronde cake
Vierkantjes

Dranken
Drankjes tegen de kou

Culinaire informatie
AlliumSativum (knoflook)
Broccoli
Cinnamomum verum.(kaneel)
Cichorium intybus (witlof)
Cocina Mexicana (Mexicaanse keuken)
Crocus Sativus (saffraan)
Havermout
Koenjit
Kruiden
Lijnzaad
Melissa Officinalis (citroenmelisse)  
Petroselinum (peterselie)
Pijnboompitten
Rheum Rhabarbarum (rabarber)
Risotto
Solanum melongena (aubergine)
Speculaas, speculoos en meer
Stevia Rebaudiana Bertoni (stevia)
Tex-Mex-keuken
Urtica dioica (brandnetel)
Vanilla Planifolia (vanille)
Zingiber-officinale (gember)
Zoete aardappel

Groenten
Broccoli uit Griekenland
Broccoli met kastanjechampignons
Cannellinibonen met tonijn
Provençaalse boontjes                                                 
Rode bietjes net even anders
Spinazie met cherrytomaatjes en geschaafde amandelen
Spruiten met paprika en rozijnen
Spruitjes met pinda's                                                   
Witlof met lente-ui en mosterd                                                           
Witlof met wortel,ui en salie
Witlof met sinaasappelsmaak en salie
Witlof met lente-ui
Witlof met lente-ui en pindakaas
Witlof met honing en walnoten
Witlof met een oosters smaakje

Ovenschotels en eenpansgerechten
Bloemkool uit de oven
Boerenkool met chorizo
Gehakt met aubergine uit Turkije
Kapucijnerschotel uit de oven
Kip van Anne
Ovenschotel met spruiten
ovenschotel met broccoli
Spruitjes/appel stamppotje
Spruiten met paprika uit de-oven
Prei met mosterd en bouillon 
Roerbakschotel met een Oosters tintje
Spitskool met ui en gember
Vegetarische stamppot
Witte bonenschotel uit Spanje
Zapata                                               
Zuurkool met rösti
                                            
Salades
Marokkaanse salade
Pastasalade met gerookte zalm
Salade met ham, kaas en walnoten
Salade met citroenmelisse
Salade met bleekselderij
Witlofsalade
Zomersalade

Kerstmenu
Kerstmenu

Kookboeken
Kookboek van Apicius

Soepen
Arrdappelpreisoep
Auberginesoep
Pittige broccolisoep
Champignonsoep
Rode linzensoep
Soeppotje van Anne
Tortelinisoep
Stevige soep met zoete aardappel
Tomatensoep
Winterwortelsoep

Vegetarisch
Arrdappelpreisoep
Auberginesoep
Cannellinibonen met tonijn
Champignonsoep
Ovenschotel met spruiten
Pasta met champignons
Pasta uit de oven
Snelle pastaschotel
Spinazie met cherrytomaatjes en geschaafde amandelen
Spruitjes/appelstamppotje
Stevige soep met zoete aardappel
Stamppot met zoete aardappel en prei
Tortelinisoep
Wat eten we vandaag
Winterwortelsoep

Vis
Viscurry met kabeljauw


Reacties

Populaire posts van deze blog

Farah Diba en de kroonjuwelen van Iran (2)

Als in 1959 de sjah van Perzië trouwt met Farah Diba, is hij al 18 jaar de sjah van zijn land, maar officieel gekroond tot sjah was hij niet, hij vond dat er in zijn land nog te veel sociale en economische problemen waren, hij wilde die eerst verbeteren.
De sjah had weinig macht, het land was een constitutionele monarchie en het staatshoofd had weinig te zeggen.
De minister president Mohammed Mossadeq werd in 1951 afgezet en twee jaar later,met hulp van Amerika, verbannen. Door deze gebeurtenis kreeg de sjah de macht volledig in eigen handen.
Op 26 oktober 1967 vond in Shiraz de officiële kroning plaats van de sjah, hij kroonde zichzelf en zijn echtgenote en hij nam de titel Sjah-an-Sjah (koning der koningen) aan.
De kroon van de sjah was eigendom van de staat en bevond zich met alle andere kroonjuwelen in de kelders van de centrale Bank van Teheran. Deze kroon was in opdracht van zijn vader gemaakt door de Perzische juwelier Serjaadj od-Dien.
De opdracht aan de juwelier was om de kr…

Witlof met wortel, ui en salie

Even wokken en klaar is je groente. Voor 2 personen en snel klaar.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 2 worteltjes 1 ui 1 theelepel gedroogde salie of een paar fijngehakte verse blaadjes iets olijfolie 50 gram gerookte spekjes of ontbijtspek
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste bladeren en de bittere kern. Daarna de witlof in (niet te kleine) stukken snijden. Worteltjes in kleine stukjes snijden. Ui pellen en in stukjes snijden. Spekjes bakken op laag vuur.
Bereiding: Olie in de pan doen en de ui met de wortelstukjes fruiten. Daarna de witlof erbij en ongeveer 4 minuten meebakken. Als laatste de spekjes en de salie erdoor scheppen.
Eet smakelijk!
 Anne

Witlof met honing en walnoten

Witlof  met honing en walnoten voor 2 personen.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 1 sjalot 1 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels honing 1 handje walnoten iets olijfolie
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste blaadjes en de bittere kern verwijderen. De stronkjes in de lengte doorsnijden. Van de sjalot het buitenste blad verwijderen en in kleine stukjes snijden. Walnoten in stukjes breken.
Bereiden: Olie in de pan verhitten en sjalot fruiten met het gemberpoeder. Als de sjalot klaar is uit de pan halen. In de pan (eventueel nog iets olie erbij doen) de honing toevoegen. De witlofdelen met de platte kant naar beneden ongeveer 5 minuten bakken. Als laatste de sjalot en de walnoten over de groente verdelen.
Eet smakelijk!
              Anne