zaterdag 18 mei 2013

Farah Diba en de kroonjuwelen van Iran (2)


Als in 1959 de sjah van Perzië trouwt met Farah Diba, is hij al 18 jaar de sjah van zijn land, maar officieel gekroond tot sjah was hij niet, hij vond dat er in zijn land nog te veel sociale en economische problemen waren, hij wilde die eerst verbeteren.
De sjah had weinig macht, het land was een constitutionele monarchie en het staatshoofd had weinig te zeggen.
De minister president Mohammed Mossadeq werd in 1951 afgezet en twee jaar later, met hulp van Amerika, verbannen. Door deze gebeurtenis kreeg de sjah de macht volledig in eigen handen.

Op 26 oktober 1967 vond in Shiraz de officiële kroning plaats van de sjah, hij kroonde zichzelf en zijn echtgenote en hij nam de titel Sjah-an-Sjah (koning der koningen) aan.

De kroon van de sjah was eigendom van de staat en bevond zich met alle andere kroonjuwelen in de kelders van de centrale Bank van Teheran. Deze kroon was in opdracht van zijn vader gemaakt door de Perzische juwelier Serjaadj od-Dien.
De opdracht aan de juwelier was om de kroon in de stijl van de kronen van de Sassanieden te maken. Voor Farah Diba werd een nieuwe kroon ontworpen en deze moest vanzelfsprekend passen bij de kroon van de sjah.

Voor de kroning moest er niet alleen een kroon voor Farah Diba worden ontworpen maar ook speciale gewaden, japonnen en juwelen. Eigenlijk moest het hele protocol worden aangepast, want het was nog nooit eerder in de geschiedenis van Perzië voorgekomen dat een sjah zijn eigen vrouw kroonde.
Er moest een juwelier worden gezocht die een juwelenset voor  Farah kon ontwerpen. Er werden verschillende juweliers gevraagd om iets te ontwerpen waarin de Perzische cultuur tot uiting kwam, maar zij ontwierpen niet wat Farah voor ogen stond. Het Parijse juweliershuis Van Cleef & Arpels slaagde er wel in om iets te ontwerpen waar alle aspecten van Iran in naar voren kwamen zoals cultuur, elegantie en schoonheid.

Pierre Arpels kwam persoonlijk naar Teheran om de edelstenen uit te zoeken die hij kon gebruiken voor zijn ontwerp. Daarna kwam nog eens met een aantal van zijn vakmensen om ter plaatse de juwelenset te maken. Dat kon niet in het atelier in Parijs gebeuren, omdat de edelstenen Iran niet uit mochten. 

Farah wist precies wat ze wel en niet wilde, alleen bij de japon wist ze het niet zo goed. Wel wist ze dat het geen japon moest zijn die de westerse koninginnen meestal droegen. Het werd uiteindelijk een witte japon, ontworpen door Marc Bohan van het modehuis Dior.
Bij de japon werd een cape gemaakt waarop Iraanse motieven werden geborduurd. Beide kledingstukken werden net als de kroon in Teheran gemaakt.
Het borduurwerk werd gedaan door een Iraanse borduurster, geassisteerd door enkele Iraanse en Zwitserse modeontwerpsters.


Alles was op tijd klaar voor de dag van de kroning op 26 oktober 1967. Ten tijde van de kroning had het echtpaar 2 kinderen, de oudste een dochter Farahnes en hun eerste zoon, de kroonprins, Reza Cyrus. Ook prinses Farahnes droeg tijdens de kroning een diadeem die speciaal voor haar was ontworpen door het juweliershuis Van Cleef & Arpels.

Er worden nog twee kinderen geboren, een dochter (Leila) en een zoon (Ali Reza). In 1979 verlaat het gezin Iran na de Iraanse revolutie en na veel heen en weer gereis naar verschillende landen, komen ze uiteindelijk terecht in Cairo. De sjah is dan al ernstig ziek en overlijdt in 1980.

In 2001 pleegt de dochter Leila zelfmoord in een Londens hotel en in 2011 pleegt de jongste zoon Ali Reza zelfmoord in Boston.
Farah Diba verblijft veel in Washington om in de buurt van haar kleinkinderen te zijn en verdeelt verder haar tijd tussen Parijs, Cairo en New York.

Een paar interessante boeken:
  • Teheran, een zwanenzang van F. Springer.
  • Memoires van een keizerin, de autobiografie van Farah Diba Pahlawi.
Extra informatie:
  • Mohammed Mossadeq ( 1882-1967 )- Democratisch gekozen premier tussen 1951-1953, werd afgezet tijdens een Amerikaanse staatsgreep en is in 1953 het land uitgezet.
  • Sassanieden - Koningshuis van het Perzische Rijk van de 3e-7e eeuw.
  • Marc Bohan (1926) - Werkte in Parijs bij Christian Dior en in Londen bij Norman Hartell, hij kleedde veel leden van het koninklijk huis. Hij geniet nu van zijn pensioen.
  • Van Cleef& Arpels - Parijs juweliershuis vanaf 1896.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten