zaterdag 25 mei 2013

Malachiet

malachiet
Malachiet is een helder groen gesteente en soms een beetje doorschijnend, zelden zie je een steen die egaal is van kleur. De patronen zien er uit als druiventrossen, ringen of strepen.
Malachiet heeft een hardheid van 3.5 - 4 op de schaal van Mohs

De naam malachiet komt van het Griekse woord malache en betekent kaasjeskruidIn  het Perzisch heet het lazhward, en betekent blauw. 
Je komt het gesteente tegen in verschillende kleuren blauw, bv azuurblauw en lichtblauw tot donkerblauw.

kunstwerk van malachiet
 in de Hermitage St Petersburg
Malachiet is vooral te vinden in de Oeral. Veel van de gebruiks- en kunstvoorwerpen van de tsarenfamilie van Rusland, werd gemaakt van dit materiaal en verwerkt in de werkplaatsen van Swerdlovsk. Er werden platen van gesneden voor het bekleden van zuilen en muren, bv De Groene Zaal in museum de Hermitage (voorheen Het Winterpaleis) in Sint Petersburg, maar werd ook gebruikt voor het inlegwerk bij bv meubelen (pietra dura).

Gepolijste malachiet kan een hoge glans krijgen, afhankelijk van de poreusheid van het gesteente. Een belangrijk punt voor de slijper is de tekening in het gesteente, daar zal hij als vakman, bij het slijpen rekening mee houden. 

Veel malachiet komt uit Zaïre, het vroegere Congo. Het meeste wordt ter plaatse geslepen maar er wordt ook veel van het gewonnen materiaal in ruwe vorm geëxporteerd. Is het gewonnen stuk gesteente van goede kwaliteit dan heeft het een behoorlijke prijs.
Andere landen waar malachiet wordt gevonden zijn; Australië, India, China, Rusland en in Arizona (V.S.), Mexico, Chili, Marokko en verschillende Afrikaanse landen.

Malachiet werd eeuwen geleden al gebruikt door de Egyptenaren om er o.a. amuletten en cameeën van te snijden en het werd in gemalen vorm als oogschaduw gebruikt. Ook dachten ze dat malachiet in directe verbinding stond met Hathor (moedergodin) en dat was de reden om de hoofdtooi van de farao  aan de binnenkant bekleed met malachiet om hem op die manier wijsheid mee te geven. 

Voor de Grieken was de kleur groen van malachiet verbonden aan de tempel van Artemis (godin van de jacht) in Efeze. Ook Aphrodite, (godin van liefde en vruchtbaarheid) was verbonden met het malachiet, de kleur van de groene natuur.

malachiet
En de Romeinen hadden malachiet gewijd aan de godin Venus (godin van schoonheid, liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid). Verder dachten ze dat het gesteente de kinderen beschermde tegen hekserij en tovenarij. Ook zij gebruikten, net als de Egyptenaren, malachiet in poedervorm als oogschaduw.

In de Middeleeuwen was malachiet o.a. belangrijk als waarschuwingsmiddel om vergif op te sporen. Als een stuk malachiet in een beker vloeistof werd gedompeld waarin zich gif bevond, dan ging de steen verkleuren. Was de verkleuring een feit, dan kon de beker beter niet worden leeggedronken.

Malachiet wordt ook gebruikt voor industriële doeleinden, vooral bij maken van verfstoffen.

(foto's o.a. van www.semoea.nl) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...