zaterdag 4 mei 2013

Git

ruwe git
Git is ontstaan tijdens de Jura, zo'n 145 tot 200 miljoen jaar geleden. Het is een harde koolsoort uit plantenresten, afkomstig van het hout van de araucariaceae (apenboom) en net als parel, koraal en barnsteen is het organisch materiaal.
Deze plantenresten zijn zo goed bewaard gebleven omdat ze volledig van de buitenlucht waren afgesneden.

Git wordt gevonden in een harde en een zachte vorm, resp. hardheid 4 en 3 op de schaal van Mohs. Het git kan  goed geslepen worden tot mooie zwarte, enigszins glanzende stenen en wordt vooral in sieraden verwerkt.

geslepen git
De naam komt van het Griekse Lithos Gagatès, wat steen uit de Gagas betekent, een plaats in het Oude Griekse Lycië.
Net als barnsteen is git elektrisch geladen, dat merk je als je er over heen wrijft met een snippertje papier, het snippertje blijft aan het git hangen.

De bekendste vindplaats van git is Whitby in Zuid-Engeland en daar is ook het meeste gevonden. Maar door de geweldige opkomst van het git in de 19e eeuw zijn deze mijnen inmiddels min of meer uitgeput.
In Oviedo, een stad in de Spaanse provincie Asturië, wordt ook git gevonden, hier worden nog altijd rozenkransen van git gesneden.
Tegenwoordig zijn er meerdere landen waar git wordt gewonnen, bv India, Polen, Duitsland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten.

Bij opgravingen zijn verschillende soorten sieraden met git gevonden, bv uit de Bronstijd (3000-800 V.Chr.) en de Hallstadtperiode (800-450 v.Chr.).
Vanaf de Romeinse tijd is git eigenlijk veel in het modebeeld aanwezig geweest, er is altijd vraag naar gebleven.

rouwsieraad met git
Een grote bloeitijd was ten tijde van Koningin Victoria (1819-1901) van Engeland, git werd in die tijd veel in rouwsieraden verwerkt. Koningin Victoria droeg na het overlijden van haar man, prins Albert in 1861, alleen nog zwarte kleding. Hierbij droeg ze altijd sieraden van Whitby-git aangevuld met parels en diamanten.

Omdat de sieraden en juwelen in die tijd vooral somber moesten zijn werd er ook wel granaat en onyx gebruikt, meestal gezet in goud met ornamentjes van zwart email.
Aan het eind van de Victoriaanse periode werd er weer kleding gedragen in lichte kleuren en de sieraden werden daar bij aangepast.

In de Verenigde Staten, tijdens de roaring twenties, droegen de vrouwen lange kettingen met kralen van git, met meerder strengen, die tot beneden de taille reikten. Door de mooie diepe glanzende zwarte kleur weten we nu waar de uitdrukking "gitzwart" vandaan komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...