zaterdag 26 juli 2014

De zwaluw

Zwaluwen zijn razendsnelle vogeltjes en mijn geduld werd dan ook behoorlijk op de proef gesteld bij mijn pogingen om een zwaluw te fotograferen. Elke keer als ik dacht dit is de "foto", was het vogeltje weer gevlogen. Toch is het gelukt om het beestje in mijn lens te vangen.
Zwaluwen behoren tot de trekvogels en komen overal op de wereld voor, behalve in de poolgebieden.

Zwaluwen (Hirundinidae) zijn zangvogels en kwetteren er de hele dag lustig op los, zelfs als ze vliegen. Niet alleen kwetteren ze tijdens het vliegen, ook vangen ze hun voedsel dat vooral uit insecten bestaat. 
Broeden doen ze meestal in gebieden met een gematigd klimaat maar als daar niet genoeg insecten meer zijn om te eten trekken ze door naar warmere streken. Ook zijn er soorten die niet trekken, zij verblijven het hele jaar in tropische gebieden.


Veel soorten zwaluwen leggen drie keer per jaar 1 -8 eieren in nesten die ze "gemetseld" hebben van klei en bevestigd aan rotswanden of  gebouwen. Ook zijn er soorten die een soort nestgangen graven aan de kant van een rivier.
In Europa zie je de boomzwaluw, huiszwaluw, oeverzwaluw, roodstuitzwaluw en de rotszwaluw.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...