saffraancrocus |
De naam
saffraan is waarschijnlijk afgeleid van het Arabische woord zafaran dat geel betekent.
Saffraan
komt van de Crocus Sativus, een
bolgewas die alleen maar in geteelde vorm voorkomt en is bekend vanaf de
Oudheid. In sommige landen is het al eeuwen bekend als medicijn, het
zou een pijnstillende werking hebben. Het wordt niet alleen als medicijn gebruikt maar ook voor het kleuren van stoffen is het geschikt.
De Romeinen waren ook niet onkundig van het gebruik van saffraan en de werking ervan, zij gebruikten het om na een uitgebreide maaltijd met veel alcohol er hun hoofdkussens mee te vullen. Ze dachten dat ze op die manier hun kater de baas bleven.
De Romeinen waren ook niet onkundig van het gebruik van saffraan en de werking ervan, zij gebruikten het om na een uitgebreide maaltijd met veel alcohol er hun hoofdkussens mee te vullen. Ze dachten dat ze op die manier hun kater de baas bleven.
Voor de
productie van 1 kg saffraan zijn ongeveer 175.000 bloemen nodig. De oogsttijd
is in de herfst en voor het handmatig plukken worden veel mensen ingezet omdat
de bloemen maar 5 dagen bloeien. Na het plukken moet de verwerking gelijk
beginnen om zo goed mogelijk de smaak en de geur te kunnen behouden.
Elke bloem heeft 3 stampers en ook deze worden met de hand
geplukt. Daarna komen de stampers in speciale droogkasten waar ze door de zon
worden gedroogd, of in kasten met een warme luchtstroom.
In
Europa wordt de Crocus Sativus geteeld in de warmere landen, vooral in
Griekenland en Spanje. Sinds 2 jaar is er in de in Morkhoven in de Belgische Kempen een saffraaplantage, die je ook kunt bezoeken (HIER).
Buiten Europa vindt de teelt plaats in Marokko, Turkije, Afghanistan, China en India, maar de grootste producent is Iran. Al 1700 jaar wordt er bij de stad Qaenat de Crocus Sativus geteeld en ongeveer 90 % van de wereldproductie komt hier vandaan en dat komt neer op 185 ton saffraan per jaar.
Buiten Europa vindt de teelt plaats in Marokko, Turkije, Afghanistan, China en India, maar de grootste producent is Iran. Al 1700 jaar wordt er bij de stad Qaenat de Crocus Sativus geteeld en ongeveer 90 % van de wereldproductie komt hier vandaan en dat komt neer op 185 ton saffraan per jaar.
saffloerdistel |
Goede
saffraan is bloedrood van kleur en het wordt geel als je het in water, azijn of
alcohol legt. Hoe meer bruin of wit je tussen de draadjes ziet, hoe slechter de
kwaliteit en de saffraan is dan zeker minder van smaak en geur.
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenmooi en leerrijk artikel!!! Misschien even ter vervollediging. Je schrijft dat saffraan in Europa geteeld wordt in de warmere landen (Griekenland en Spanje) maar sinds twee jaar is er ook een plantage opgestart in de Antwerpse Kempen. Zij telen 'Belgische Saffraan' van prima kwaliteit. Je kan er eventueel ook terecht voor een boerderijbezoek met heel wat interessante achtergrondinformatie betreffende de teelt van saffraan. Zeker de moeite waard.
Hallo Marc,
VerwijderenHartelijk dank voor waardevolle aanvulling. Ik zal de informatie in het artikel opnemen en een link plaatsen.
Groetjes.
Anne