woensdag 16 juli 2014

Vesting Weesp

Vesting Weesp, een rustig stadje aan de rivier de Vecht. Bij opgravingen is komen vast te staan dat Weesp vanaf 1355 een omwalling had van aarde en hout en men weet dat er 600 jaar v.Chr. al intensieve bewoning was langs de oevers van de Vecht.

De stad kreeg op 20 mei 1355 stadsrechten, verleend door Willen van Beieren, de graaf van Holland. De stad nam een strategische plaats in tussen de graven van Holland en de bisschop van Utrecht. Door de stadsrechten die de stad had gekregen, kreeg het ook een eigen bestuur, eigen rechtspraak en Poortersrecht.

Het Poortersrecht was noodzakelijk voor de inwoners die een zelfstandig beroep of bedrijf hadden. De verleende stadsrechten zorgden ervoor dat de stad zich niet alleen goed kon ontwikkelen en uitbreiden maar ook beter verdedigen. Daarom is men in 1517 begonnen met het bouwen van de stenen stadsmuren.




Weesp speelde eeuwen een grote rol in de lokale economie, bekend zijn de jeneverstokerijen, de Van Houten cacao industrie en niet te vergeten het Weesper porselein.

Een bezoekje aan Weesp is zeker de moeite waard met z'n ruim 200 rijksmonumenten, waaronder de vestingwerken, molens, de gotische Sint Laurentiuskerk, het neo-classicistische stadhuis, waarin het porselein-museum is onder gebracht en enkele oorlogsmonumenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten