woensdag 29 april 2020

Kasteel/ruïne

Je gelooft het niet maar de jongste stad van Nederland heeft een echt kasteel. 
Elke Almeerder kent het kasteel en ook elke Almeerder gniffelt als het kasteel ter sprake komt. Het kasteel is namelijk al een ruïne voor het is afgebouwd. Vijftien jaar geleden zijn wij in Almere komen wonen en hebben ons over veel zaken oprecht verwonderd, vooral over het kasteel. In al die jaren dat wij hier nu wonen is het bouwen aan het kasteel niet verder gekomen en wordt de ruïne alleen maar meer ruïne. Vanaf de snelweg A6 zie je kasteel liggen aan de Oude Waterlandseweg.

HET kasteel

In 1999 was er het plan om tussen Almere Haven en Almere Stad een kasteel te bouwen, het zou een kopie worden van het kasteel Jemeppe in Hargimont in België. 
Op 15 september 2000 was het zo ver en de eerste paal ging de grond in. Er was een begroting gemaakt van 60 miljoen gulden (meer dan 27 miljoen euro) maar niet lang daarna was dat bedrag al verdubbeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat twee jaar later de bouw werd stilgelegd door de financiële problemen die er waren ontstaan.

Kasteel van de andere kant

Na een paar jaar werd het hele project opgekocht door een bedrijf (Gravin BV) speciaal hiervoor opgericht. De projectontwikkelaar had grootse plannen, het was zijn bedoeling dat er rond het kasteel “Tuinen van Liefde” zouden komen, in het kasteel twee trouwzalen, concert- en toneelzalen en een koetshuis met Friese paarden voor de a.s. bruidsparen zodat zij in stijl konden trouwen. Ook rijtjeshuizen in kasteelstijl wilde het bedrijf op het terrein gaan bouwen. De moeilijkheid was dat huizenbouw niet was opgenomen in het bestemmingsplan van de gemeente en er werd aan de gemeente gevraagd om het bestemmingsplan te veranderen. Dat was de gemeente niet van plan en het definitieve besluit om het bestemmingsplan niet te wijzigen viel in 2008 definitief bij de projectontwikkelaar in de bus. De bouwplannen konden geen doorgang vinden.
Oprijlaan


De kosten waren inmiddels gestegen naar 120 miljoen euro en niet meer op te brengen. Er is een verhaal over een rijke Arabische prinses, zij zou de projectontwikkelaar financieel willen ondersteunen maar dan moest hij wel met haar trouwen. Dat wilde de goede man niet, zijn eigen vrouw was vele miljoenen meer waard zei hij. Jammer genoeg ging hij failliet en het kasteel heeft er in al die jaren geen steen bij gekregen.

In 2013 waren er weer grootse plannen om van het kasteel een attractiepark te maken. WitchWorld kocht het kasteel voor 20 miljoen euro, wel met een ontsnappingsclausule als de plannen om politieke- of financiële reden niet door konden gaan. E.e.a. is dan ook niet rondgekomen en het kasteel is een spookkasteel dat een beetje weg staat te rotten. 
Ondertussen zijn er nog een paar nieuwe plannen op tafel gekomen, zoals Van der Valk (van de hotels) en Playmobil. De plannen zijn plannen gebleven en de bouw van het kasteel komt niet verder. Nu hoor ik dat het kasteel misschien een onderdeel gaat worden van de Floriade die in 2022 door de gemeente Almere wordt georganiseerd maar of dat door gaat is nog maar de vraag. Zelfs de Floriade staat om verschillende reden op losse schroeven.

Het kasteel staat in een prachtig gebied

Ondertussen is er door Karlijn Kistemaker voor theatergroep Suburbia een voorstelling geschreven en opgevoerd onder de titel: “Er was eens een pretpark”. Ook werkt de Almeerse schrijver, journalist en theatermaker Pieter van der Scheer aan een roman over het kasteel en de familie die er woonde, gesitueerd in 1648.  

Er is heel veel gezegd en geschreven over het kasteel en het laatste woord is dan ook nog niet gesproken Maar het feit blijft dat Almere een kasteel/ruïne heeft en niemand op dit moment weet wat de verdere plannen zijn. 
Wij blijven ons verbazen en wachten met onze stadsgenoten af wat er gaat gebeuren met het kasteel en blijven ook een beetje gniffelen met elkaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten