bloeiende witlof |
Er gaat een verhaal dat witlof bijna twee eeuwen geleden bij toeval is ontdekt door een Belgische boer uit Schaarbeek. Deze boer zou tijdens de Belgische Revolutie (1830-1839), de burgerlijke revolutie die tot de onafhankelijkheid van België heeft geleid, zijn cichoreiwortels verstopt hebben onder een laagje zand.
Na een paar weken kwam de boer er achter dat de bittere wortels mooie witte uitlopers hadden gekregen. Hij proefde voorzichtig de witte blaadjes en stelde vast dat ze lekker smaakten. Hij bedacht dat hij de witte blaadjes kon gaan verkopen als groente, wat hij ook ging doen.
Er zijn mensen die
zeggen dat het een mooi verhaal is maar dat het toch even anders is gegaan met
de ontdekking van de witlof. De echte
ontdekker van de witlof was Frans Beziers, hij was werkzaam als cultuuroverste in de Brusselse Plantentuin.
Hij experimenteerde met verschillende planten en in 1850/1851 kwam hij er achter dat de cichoreiplant mooie witte blaadjes kreeg als de plant enige tijd in een warme, vochtige en donkere omgeving lag. Het heeft nog tot 1876 geduurd voor de witlof op de Brusselse markt werd verkocht en in de Parijse Hallen was de groente pas in 1883 te koop.
Hij experimenteerde met verschillende planten en in 1850/1851 kwam hij er achter dat de cichoreiplant mooie witte blaadjes kreeg als de plant enige tijd in een warme, vochtige en donkere omgeving lag. Het heeft nog tot 1876 geduurd voor de witlof op de Brusselse markt werd verkocht en in de Parijse Hallen was de groente pas in 1883 te koop.
Er begonnen steeds
meer groentetelers de witlof te verbouwen, met zoveel succes dat men op een
gegeven moment sprak over het witte goud.
Tijdens de eerste
wereldoorlog zijn er veel Belgische boeren naar Nederland gevlucht en namen hun
kennis van de witlofteelt mee en zo is de witlof in Nederland terecht gekomen.
Vanaf 1970 is de groente pas echt in de lift gekomen, het wordt vooral gekweekt
in het noorden van Frankrijk, in België en Nederland. Anderen landen
kweken de groente niet maar de witlof wordt geëxporteerd naar veel landen over
de wereld.
Inmiddels is er veel
verbeterd aan de groente en is nu niet meer weg te denken uit de keuken.
De witlof is een
gezonde groente, het bevat vitaminen, calcium, eiwit, vet, ijzer en
koolhydraten.
Wil je meer weten
over de witlof, ga dan eens naar Kampenhout in België daar staat al 10 jaar het Witloofmuseum .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten