zaterdag 6 december 2014

Cichorium intybus (witlof)

bloeiende witlof
Cichorium intybus is gewoon witlof en wordt ook wel Brussels lof of witloof genoemd. 
Er gaat een verhaal dat witlof bijna twee eeuwen geleden bij toeval is ontdekt door een Belgische boer uit Schaarbeek. Deze boer zou tijdens de Belgische Revolutie (1830-1839), de burgerlijke revolutie die tot de onafhankelijkheid van België heeft geleid, zijn cichoreiwortels verstopt hebben onder een laagje zand. 
Na een paar weken kwam de boer er achter dat de bittere wortels mooie witte uitlopers hadden gekregen. Hij proefde voorzichtig de witte blaadjes en stelde vast dat ze lekker smaakten. Hij bedacht dat hij de witte blaadjes kon gaan verkopen als groente, wat hij ook ging doen.

Er zijn mensen die zeggen dat het een mooi verhaal is maar dat het toch even anders is gegaan met de ontdekking van de witlof.  De echte ontdekker van de witlof was Frans Beziers, hij was werkzaam als cultuuroverste in de Brusselse Plantentuin. 
Hij experimenteerde met verschillende planten en in 1850/1851 kwam hij er achter dat de cichoreiplant mooie witte blaadjes kreeg als de plant enige tijd in een warme, vochtige en donkere omgeving lag. Het heeft nog tot 1876 geduurd voor de witlof op de Brusselse markt werd verkocht en in de Parijse Hallen was de groente pas in 1883 te koop.
Er begonnen steeds meer groentetelers de witlof te verbouwen, met zoveel succes dat men op een gegeven moment sprak over het witte goud.

Tijdens de eerste wereldoorlog zijn er veel Belgische boeren naar Nederland gevlucht en namen hun kennis van de witlofteelt mee en zo is de witlof in Nederland terecht gekomen. Vanaf 1970 is de groente pas echt in de lift gekomen, het wordt vooral gekweekt in het noorden van Frankrijk, in België en Nederland. Anderen landen kweken de groente niet maar de witlof wordt geëxporteerd naar veel landen over de wereld.
Inmiddels is er veel verbeterd aan de groente en is nu niet meer weg te denken uit de keuken.
De witlof is een gezonde groente, het bevat vitaminen, calcium, eiwit, vet, ijzer en koolhydraten.
Wil je meer weten over de witlof, ga dan eens naar Kampenhout in België daar staat al 10 jaar het Witloofmuseum .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...