maandag 5 januari 2015

Stevia Rebaudiana Bertoni

Stevia Rebaudiana Bertoni 
Stevia Rebaudiana Bertoni is de naam van een plant die we kennen onder de naam honingplant of stevia.  Het plantje komt oorspronkelijk uit Paraquay en werd 1500 jaar geleden al gebruikt als zoetmaker door de Guarani-indianen. Zij gebruikten de plant bij het bereiden van voedsel en dranken. In de 16e eeuw is de plant ontdekt door Spaanse veroveraars maar het duurde nog tot het einde van de 19e eeuw dat het gebruik van de plant doordrong tot de westerse wereld.

De zoetstof wordt verkregen door bestanddelen die aanwezig zijn in de blaadjes van de plant. Na bewerking van de plant blijft er een wit poeder over dat ongeveer 300 keer zoeter is dan de suiker die we kennen. Stevia is in tegenstelling tot andere zoetstoffen een natuurlijk product en niet schadelijk voor de gezondheid.

Onderzoekers hebben aangetoond dat stevia een gunstige invloed heeft op de gezondheid. Stevia bevat geen calorieën maar wel veel van de mineralen die we nodig hebben en vitamine A en C.
Het is daarom een goede vervanger voor suiker, vooral voor mensen die willen afvallen. 

Professor J.M.C. Geuns van de universiteit van Leuven heeft onderzoek gedaan naar de werking van stevia en de uitkomsten beschreven in zijn boek "Stevia en Stevioglycosinen".
Hij concludeert dat stevia o.a. gunstig is :
  • om gaatjes aan tanden en kiezen tegen te gaan
  • om de bloeddruk verlagen
  • het kan cholesterol verlagen
  • het kan een betere balans aan de bloedspiegel teweeg brengen
  • het zou het denkvermogen verbeteren

een pot op het balkon
Over stevia zijn veel discussies geweest, er zijn voor- en tegenstanders. Niet alleen is er discussie of het gezond of ongezond is, ook over de smaak wordt verschillend gedacht.
Sommige mensen vinden het zoet tot mierzoet, anderen vinden het bitter en weer anderen vinden het zowel bitter als zoet. Er wordt gezocht naar een kweekmethode om stevia te verkrijgen die beter van smaak is.

Stevia is in de EU officieel toegelaten en we kunnen het dan ook gewoon in de supermarkt kopen. In Japan en in de VS is de zoetstof al veel langer te koop. De stevia die wij kopen is afkomstig uit grensstreek tussen Paraquay en Brazilië. Verder zijn er plantages in Brazilië, Uruguay, Centraal Amerika, Thailand, India, China en  Israël. 

Stevia is goed te gebruiken in de keuken en het kan, in tegenstelling tot andere zoetstoffen, worden verhit tot 200 graden.
Het is verkrijgbaar als extract, poedervorm en tabletjes.

Je kunt ook zelf de plant kweken en kopen, hij wordt ongeveer 1 meter hoog en vraagt weinig onderhoud, wel vorstvrij houden.

Als je de blaadjes droogt en fijnmaakt heb je je eigen zoetstof gekweekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...