zondag 11 januari 2015

Dijken van Nederland

In december 2014 is er een mooi en overzichtelijk boek uitgekomen over de dijken in ons land. Nederland zonder dijken is ondenkbaar, we zouden dan een heel ander land hebben of helemaal geen land. Dit is het eerste boek dat een volledig overzicht geeft van de geschiedenis van de dijken in Nederland.

De dijken in Nederland zijn zeker al 2000 jaar een onderdeel van het land en niet meer weg te denken, we zijn ermee vergroeid.
De eerste ophogingen om het water tegen te houden waren de terpen en de wierden, nu hebben we 22.500 kilometer aan dijken en dammen. Klimaatverandering en bodemdaling vragen onderhoud en dat zal niet veranderen.

Dijk langs het Markermeer bij Almere
Het boek geeft een compleet overzicht van de dijken in ons land, je kunt wel zeggen dat de dijk de belangrijkste uitvinding is geweest. Geen dijk, geen droge voeten.
In het boek kun je lezen over het begin van de dijkaanleg aan de hand van de eerste dijkenkaart. Er zijn ongeveer 100 bijzondere dijken in ons land en 40 hiervan worden uitgebreid besproken in dit boek. Alle soorten dijken komen aan bod, zoals de waker, de dromer, waterliniedijk, zeedijk etc. en er zijn mooie dijkverhalen in opgenomen.
Het boek is voorzien van mooie foto's, kaarten en overzichten.
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.

De auteurs zijn Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken en de co-auteur is Robbert Jongerius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...