Doorgaan naar hoofdcontent

Tex-Mex-keuken

Tex-Mex, is niet alleen een uitdrukking voor een bepaald soort muziek maar er is ook een Tex-Mex keuken. De term Tex-Mex is niet bedacht door kookboekenschrijvers of mensen die graag experimenteren in de keuken, het is een bestaande "keuken".
De staat Texas in Amerika en het land Mexico zijn door een duidelijke grens gescheiden, maar de manier van koken aan beide kanten is niet zo duidelijk gescheiden. Aan beide kanten van de grens is de manier van koken min of meer gelijk, vandaar de uitdrukking Tex-Mex.

De Tex-Mex maaltijden zijn gebaseerd op traditionele Mexicaanse recepten met een sterke Amerikaanse invloed. Het zijn gemakkelijke, gezonde en kleurrijke maaltijden en ook de vegetariërs onder ons kunnen zich in de Tex-Mex-keuken uitleven, denk maar aan de taco's, nacho's en chili con carne.

De meeste gerechten kennen we van naam maar wat het is en wat er in zit weten we vaak niet.
Bv een burrito, dat betekent letterlijk "ezeltje". Het is een tortilla van bloem waarin een vulling van vlees, kip of dubbelgebakken bonen.

Of de enchilada, dat is een gebakken, opgerolde tortilla met een vulling van bonen en vlees in tomatensaus.

De tostada is een maistortilla's, krokant gebakken met vulling van bonen, vlees of kip, kaas en sla.

Erg bekend is de chili con carne, een gerecht dat elke Mexicaan aan het hart ligt. Het schijnt dat er evenveel soorten chili con carne zijn als koks en elke kok vindt zijn eigen recept vanzelfsprekend de beste en elke kok zegt ook dat alle andere recepten van de "gringo's" zijn.

En de huevosrancheros, huevos zijn eieren en rancheros betekent "van de ranch". Het zijn gebakken eieren met knapperige maistortillas met een tomatensaus. Volgens kenners is het zo dat als je 's avonds iets teveel Tequila hebt gedronken het een goed ontbijt is om je kater te verjagen.

De chili con queso, betekent letterlijk Spaanse peper met kaas en je eet het met aardappelen.

De guacamole, is een dipsaus van geprakte avocado, ui, koriander, tomaat en limoensap.

Lekker is de quesadilla is een soort appelflap gebakken van maismeel met een vulling van wat je maar lekker vindt.

En de Salsa is bij iedereen bekend en betekent gewoon "saus" en wordt gemaakt van tomaat, ui en koriander.

En dan staat er op de menukaart vaak Frijoles refritos, dat zijn dubbelgebakken bonen. De bonen zijn niet twee keer gebakken maar het wil zeggen dat ze eerst behoorlijk gaar worden gekookt en daarna nog eens "goed" gebakken.

Deze kleurrijke, lekkere en zeker niet moeilijke Tex-Mex-keuken is zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Succes!

Anne

Reacties

Populaire posts van deze blog

Farah Diba en de kroonjuwelen van Iran (2)

Als in 1959 de sjah van Perzië trouwt met Farah Diba, is hij al 18 jaar de sjah van zijn land, maar officieel gekroond tot sjah was hij niet, hij vond dat er in zijn land nog te veel sociale en economische problemen waren, hij wilde die eerst verbeteren.
De sjah had weinig macht, het land was een constitutionele monarchie en het staatshoofd had weinig te zeggen.
De minister president Mohammed Mossadeq werd in 1951 afgezet en twee jaar later,met hulp van Amerika, verbannen. Door deze gebeurtenis kreeg de sjah de macht volledig in eigen handen.
Op 26 oktober 1967 vond in Shiraz de officiële kroning plaats van de sjah, hij kroonde zichzelf en zijn echtgenote en hij nam de titel Sjah-an-Sjah (koning der koningen) aan.
De kroon van de sjah was eigendom van de staat en bevond zich met alle andere kroonjuwelen in de kelders van de centrale Bank van Teheran. Deze kroon was in opdracht van zijn vader gemaakt door de Perzische juwelier Serjaadj od-Dien.
De opdracht aan de juwelier was om de kr…

Witlof met wortel, ui en salie

Even wokken en klaar is je groente. Voor 2 personen en snel klaar.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 2 worteltjes 1 ui 1 theelepel gedroogde salie of een paar fijngehakte verse blaadjes iets olijfolie 50 gram gerookte spekjes of ontbijtspek
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste bladeren en de bittere kern. Daarna de witlof in (niet te kleine) stukken snijden. Worteltjes in kleine stukjes snijden. Ui pellen en in stukjes snijden. Spekjes bakken op laag vuur.
Bereiding: Olie in de pan doen en de ui met de wortelstukjes fruiten. Daarna de witlof erbij en ongeveer 4 minuten meebakken. Als laatste de spekjes en de salie erdoor scheppen.
Eet smakelijk!
 Anne

Witlof met honing en walnoten

Witlof  met honing en walnoten voor 2 personen.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 1 sjalot 1 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels honing 1 handje walnoten iets olijfolie
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste blaadjes en de bittere kern verwijderen. De stronkjes in de lengte doorsnijden. Van de sjalot het buitenste blad verwijderen en in kleine stukjes snijden. Walnoten in stukjes breken.
Bereiden: Olie in de pan verhitten en sjalot fruiten met het gemberpoeder. Als de sjalot klaar is uit de pan halen. In de pan (eventueel nog iets olie erbij doen) de honing toevoegen. De witlofdelen met de platte kant naar beneden ongeveer 5 minuten bakken. Als laatste de sjalot en de walnoten over de groente verdelen.
Eet smakelijk!
              Anne