dinsdag 20 januari 2015

Tex-Mex-keuken

Tex-Mex, is niet alleen een uitdrukking voor een bepaald soort muziek maar er is ook een Tex-Mex keuken. De term Tex-Mex is niet bedacht door kookboekenschrijvers of mensen die graag experimenteren in de keuken, het is een bestaande "keuken".
De staat Texas in Amerika en het land Mexico zijn door een duidelijke grens gescheiden, maar de manier van koken aan beide kanten is niet zo duidelijk gescheiden. Aan beide kanten van de grens is de manier van koken min of meer gelijk, vandaar de uitdrukking Tex-Mex.

De Tex-Mex maaltijden zijn gebaseerd op traditionele Mexicaanse recepten met een sterke Amerikaanse invloed. Het zijn gemakkelijke, gezonde en kleurrijke maaltijden en ook de vegetariërs onder ons kunnen zich in de Tex-Mex-keuken uitleven, denk maar aan de taco's, nacho's en chili con carne.

De meeste gerechten kennen we van naam maar wat het is en wat er in zit weten we vaak niet.
Bv een burrito, dat betekent letterlijk "ezeltje". Het is een tortilla van bloem waarin een vulling van vlees, kip of dubbelgebakken bonen.

Of de enchilada, dat is een gebakken, opgerolde tortilla met een vulling van bonen en vlees in tomatensaus.

De tostada is een maistortilla's, krokant gebakken met vulling van bonen, vlees of kip, kaas en sla.

Erg bekend is de chili con carne, een gerecht dat elke Mexicaan aan het hart ligt. Het schijnt dat er evenveel soorten chili con carne zijn als koks en elke kok vindt zijn eigen recept vanzelfsprekend de beste en elke kok zegt ook dat alle andere recepten van de "gringo's" zijn.

En de huevosrancheros, huevos zijn eieren en rancheros betekent "van de ranch". Het zijn gebakken eieren met knapperige maistortillas met een tomatensaus. Volgens kenners is het zo dat als je 's avonds iets teveel Tequila hebt gedronken het een goed ontbijt is om je kater te verjagen.

De chili con queso, betekent letterlijk Spaanse peper met kaas en je eet het met aardappelen.

De guacamole, is een dipsaus van geprakte avocado, ui, koriander, tomaat en limoensap.

Lekker is de quesadilla is een soort appelflap gebakken van maismeel met een vulling van wat je maar lekker vindt.

En de Salsa is bij iedereen bekend en betekent gewoon "saus" en wordt gemaakt van tomaat, ui en koriander.

En dan staat er op de menukaart vaak Frijoles refritos, dat zijn dubbelgebakken bonen. De bonen zijn niet twee keer gebakken maar het wil zeggen dat ze eerst behoorlijk gaar worden gekookt en daarna nog eens "goed" gebakken.

Deze kleurrijke, lekkere en zeker niet moeilijke Tex-Mex-keuken is zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Succes!

Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...