Tex-Mex,
is niet alleen een uitdrukking voor een bepaald soort muziek maar er is ook een
Tex-Mex keuken. De term Tex-Mex is niet bedacht door kookboekenschrijvers of
mensen die graag experimenteren in de keuken, het is een bestaande
"keuken".
De staat
Texas in Amerika en het land Mexico zijn door een duidelijke grens gescheiden, maar de manier van koken aan beide kanten is niet zo duidelijk gescheiden. Aan
beide kanten van de grens is de manier van koken min of meer gelijk, vandaar de
uitdrukking Tex-Mex.
De
Tex-Mex maaltijden zijn gebaseerd op traditionele Mexicaanse recepten met een
sterke Amerikaanse invloed. Het zijn gemakkelijke, gezonde en kleurrijke
maaltijden en ook de vegetariërs onder ons kunnen zich in de Tex-Mex-keuken
uitleven, denk maar aan de taco's, nacho's en chili con carne.
De
meeste gerechten kennen we van naam maar wat het is en wat er in zit weten we
vaak niet.
Bv een burrito, dat betekent letterlijk
"ezeltje". Het is een tortilla van bloem waarin een vulling van
vlees, kip of dubbelgebakken bonen.
Of de enchilada, dat is
een gebakken, opgerolde tortilla met een vulling van bonen en vlees in
tomatensaus.
De tostada is een maistortilla's, krokant gebakken met vulling
van bonen, vlees of kip, kaas en sla.
Erg
bekend is de chili con carne, een
gerecht dat elke Mexicaan aan het hart ligt. Het schijnt dat er evenveel
soorten chili con carne zijn als koks en elke kok vindt zijn eigen
recept vanzelfsprekend de beste en elke kok zegt ook dat alle andere recepten
van de "gringo's" zijn.
En de huevosrancheros, huevos zijn eieren en
rancheros betekent "van de ranch". Het zijn gebakken eieren met
knapperige maistortillas met een tomatensaus. Volgens kenners is het zo dat als
je 's avonds iets teveel Tequila hebt gedronken het een goed ontbijt is om je
kater te verjagen.
De chili con queso, betekent letterlijk Spaanse
peper met kaas en je eet het met aardappelen.
De guacamole, is een dipsaus van geprakte avocado,
ui, koriander, tomaat en limoensap.
Lekker
is de quesadilla is een soort appelflap
gebakken van maismeel met een vulling van wat je maar lekker vindt.
En de Salsa is bij iedereen bekend en betekent gewoon "saus" en wordt
gemaakt van tomaat, ui en koriander.
En dan
staat er op de menukaart vaak Frijoles
refritos, dat zijn dubbelgebakken
bonen. De bonen zijn niet twee keer gebakken maar het wil zeggen
dat ze eerst behoorlijk gaar worden gekookt en daarna nog eens
"goed" gebakken.
Deze
kleurrijke, lekkere en zeker niet moeilijke Tex-Mex-keuken is zeker de moeite
waard om eens uit te proberen.
Succes!
Anne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten