We kennen de vanille in de vorm van stokjes, zaadjes, extract, essence en suiker en we hebben één of meer van deze producten allemaal wel eens gebruikt bij het bakken van een cake, of bij bereiden van ijs of een nagerecht.
Tussen het oogsten van de peulen tot het eindproduct ligt een lang
proces.
De
peulen worden geoogst voor ze helemaal rijp zijn en openspringen en dit hele
proces duurt 6-9 maanden. Na het oogsten worden de peulen overgoten met heet
water om te kunnen fermenteren, daarna gaat het drogen van start.
Tijdens dit drogen worden de peulen, die wij als vanillestokjes kennen, bruin
en de aroma komt dan tot ontwikkeling.
De plant
komt oorspronkelijk uit Mexico, de Azteken gebruikten de vanille bij de
bereiding van hun voedsel, dranken en chocola.
De Spaanse conquistadores brachten de orchidee mee naar
Europa en vanuit Europa werd de plant weer naar andere koloniale gebieden gebracht om zo op meer plaatsen in de wereld de orchidee te kunnen planten en de vanille te oogsten.
De Spaanse conquistadores brachten de orchidee mee naar
Europa en vanuit Europa werd de plant weer naar andere koloniale gebieden gebracht om zo op meer plaatsen in de wereld de orchidee te kunnen planten en de vanille te oogsten.
Alleen
deed er zich een probleem voor, men stond voor een groot raadsel. De planten
kregen in de koloniale gebieden namelijk geen vruchten en van een vanilleoogst was daarom geen sprake.
In 1841 ontdekte men dat bepaalde soorten kolibries en kleine honingbijen, die alleen voorkomen in Mexico, de bloemen van de Vanilla Planifolia konden bestuiven. Vanaf dat moment begon men de plant handmatig te bestuiven en zo kon de orchidee overal worden geplant en later de vanille geoogst.
In 1841 ontdekte men dat bepaalde soorten kolibries en kleine honingbijen, die alleen voorkomen in Mexico, de bloemen van de Vanilla Planifolia konden bestuiven. Vanaf dat moment begon men de plant handmatig te bestuiven en zo kon de orchidee overal worden geplant en later de vanille geoogst.
Tegenwoordig
komt vanille voornamelijk uit Madagaskar en Sri Lanka.
De
zakjes vanillesuiker die wij kopen om de cake een extra lekkere aroma te geven
bestaat uit een groot gedeelte suiker met iets vanille.
Verder
is vanille ook nog gezond, het schijnt goed te zijn voor de spijsvertering en
is eetlustopwekkend, en het zou de hersenen stimuleren.
Dus alle
reden om vanille iets vaker te gebruiken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten