maandag 3 november 2014

Vanilla Planifolia

Vanilla Planifolia, is een orchideesoort  die  maar één dag  bloeit met geurende bloemetjes waaraan later lange peulen groeien. Deze peulen bevatten de vanille die wij regelmatig gebruiken in de keuken. 
We kennen de vanille in de vorm van stokjes, zaadjes, extract, essence en suiker en we hebben één of meer van deze producten allemaal wel eens gebruikt bij het bakken van een cake, of bij bereiden van ijs of een nagerecht. 

Tussen het oogsten van de peulen tot het eindproduct ligt een lang proces.
De peulen worden geoogst voor ze helemaal rijp zijn en openspringen en dit hele proces duurt 6-9 maanden. Na het oogsten worden de peulen overgoten met heet water om te kunnen fermenteren, daarna gaat het drogen van start. Tijdens dit drogen worden de peulen, die wij als vanillestokjes kennen, bruin en de aroma komt dan tot ontwikkeling.

De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, de Azteken gebruikten de vanille bij de bereiding van hun voedsel, dranken en chocola.
De Spaanse conquistadores brachten de orchidee mee naar
Europa en vanuit Europa werd de plant weer naar andere koloniale gebieden gebracht om zo op meer plaatsen in de wereld de orchidee te kunnen planten en de vanille te oogsten.

Alleen deed er zich een probleem voor, men stond voor een groot raadsel. De planten kregen in de koloniale gebieden namelijk geen vruchten en van een vanilleoogst was daarom geen sprake.
In 1841 ontdekte men dat bepaalde soorten kolibries en kleine honingbijen, die alleen voorkomen in Mexico, de bloemen van de Vanilla Planifolia konden bestuiven. Vanaf dat moment begon men de plant handmatig te bestuiven en zo kon de orchidee overal worden geplant en later de vanille geoogst.
Tegenwoordig komt vanille voornamelijk uit Madagaskar en Sri Lanka.

Vanille is niet goedkoop en is na saffraan de duurste specerij. Omdat vanille een belangrijke aanvulling is bij de bereiding van voedsel, maar ook wordt gebruikt in de tabak-en parfumindustrie, is er in 1874 een synthetische vanille ontwikkeld. Tegenwoordig wordt 80% van producten waar vanille in aanwezig is de synthetische vanille gebruikt, omdat deze is veel goedkoper is. De synthetische vanille heeft een beetje een nasmaak, bij echte vanille is dat niet het geval en is daarom simpelweg lekkerder.

De zakjes vanillesuiker die wij kopen om de cake een extra lekkere aroma te geven bestaat uit een groot gedeelte suiker met iets vanille. 

Verder is vanille ook nog gezond, het schijnt goed te zijn voor de spijsvertering en is eetlustopwekkend, en het zou de hersenen stimuleren.

Dus alle reden om vanille iets vaker te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...