dinsdag 18 november 2014

De Rotgans

De rotgans is een kleine zeegans. De rotgans dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt, hij roept namelijk rrròòh-rrròòh.
De Nederlandse bioloog Barwolt Ebbinge is bijna zijn hele leven al in de ban van de rotgans en heeft veel onderzoek gedaan naar het gedrag van deze dieren.

Rotganzen trekken al eeuwenlang in de herfst vanuit de toendra's in Noord-Siberië naar West-Europa. Een gedeelte van de trek tankt bij in Nederland en vliegt daarna door naar Engeland, de rest blijft in Nederland rond de Zeeuwse wateren en in het Waddengebied.
In het voorjaar eten ze zich rond om daarna goed gevoed terug te vliegen naar hun broedgebied in Noord-Siberië.

Ebbinge heeft de ganzen gevolgd, zijn reis begon op Terschelling en hij ging met ze mee naar Noord-Siberië. Het reizen en het volgen van de rotgans ging niet altijd van een leien dakje, de omstandigheden waren soms moeilijk en zwaar.
Ebbinge heeft zijn ervaringen onderweg, zijn eigen onderzoeken en de vele gesprekken die hij heeft gevoerd met andere biologen samengebracht in een mooi, geïllustreerd boek met de titel "De Rotgans".

Dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in alles wat leeft en bloeit maar zeker voor de vogelliefhebber.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact en te koop in de boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...