donderdag 27 november 2014

Muurschilderingen

Het beschilderen van muren kennen wij als graffiti.
Graffiti is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord graffito en betekent ingekraste tekening.
Graffiti is een kunstvorm die eigenlijk altijd al heeft bestaan. We kennen de prehistorische grottekeningen van Altamira, Nerja en Lascaux.
In de Klassieke Oudheid werd er op muren en zuilen verslag gedaan van  militaire overwinningen, politieke denkbeelden, mededelingen en uitspraken.
Ook de vorige eeuw heeft bekende muralisten voortgebracht bv de Mexicaanse kunstenaars Diego Rivera (1886-1957) en José Clemente Orozco (1883-1949), zij deden o.a. verslag van de geschiedenis van Mexico. 


Graffiti zien we niet alleen als kunst maar is ook regelmatig te zien in de vorm van vandalisme. De openbare ruimte is daar een goed voorbeeld van. Treinstellen die van binnen en buiten zijn beklad, muren, tunnels en schuurtjes worden regelmatig met de spuitbus bewerkt. De kunstenaar wil overal zijn handtekening achterlaten. Het kost de overheid handen vol geld en tijd om de illegale kunstwerken te verwijderen.


Om het enthousiasme van deze illegale kunstenaars een beetje in de hand te houden geven lokale overheden en bedrijven vaak opdracht aan graffitikunstenaars om hun handtekening legaal te plaatsen op muren, tunnels of rolluiken. Vaak zie je mooi schilder- of spuitwerk.

Niet iedereen kan het waarderen maar ook bij graffitikunst is het een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...