zaterdag 2 februari 2013

Mineralogie

Georgius Agricola
Een ander woord voor mineralogie is delfstofkunde en valt onder aardwetenschappen. Deze wetenschap richt zich op het systematisch bestuderen van mineralen en welke rol ze spelen in de geologie, en vanzelfsprekend hoe ze zijn ontstaan. Mineralogie is geen wetenschap van de laatste tijd, al eeuwen hebben mensen mineralen bestudeerd en gedocumenteerd.

De van Duitse afkomst Georgius Agricola (1494-1555) wordt wel de "vader" van de mineralogie genoemd. Zijn echte naam was Georg Pawer, hij was een zeer intelligent en begaafd mens. Hij was o.a. schrijver in de filologie, studeerde fysica, chemie en geneeskunde.

In 1526 werd hij stadsarts in Joachimstal (Bohemen), dat was in het centrum van de mijnbouw. Zijn grondige studies en zijn groot vermogen tot systematisch denken stelden hem in staat om een logisch systeem voor mineralen te bedenken.
De Re Metallica

Hij publiceerde diverse boeken (over verschillende onderwerpen) en in 1556 publiceerde hij "De Re Metallica". Dit boek is een zeer uitgebreid en volledig, maar ook een systematisch standaardwerk over de mijnbouw en de metallurgie.

Anselmus Boëtius de Boodt
De grondlegger van de "moderne" mineralogie is Anselmus Boëtius de Boodt (1550-1632) een mineraloog en arts uit Vlaanderen. Hij hield zich o.a. bezig met de eigenschappen en medische toepassingen van mineralen.
In 1609 beschreef hij in het boek "Gemmarum et Lapidum Historia", 600 mineralen. Ook vermeldde hij de 240 al genoemde mineralen beschreven door oudere schrijvers.

Gemmarum et Lapidum Historica
De organisatie IMA (International-Mineralogica-Association) bestaat uit leden (mineralogen) uit de hele wereld. Deze leden houden zich niet alleen bezig met het beheer en met de namen van bestaande mineralen, maar van de recent ontdekte soorten.
In 2004 zijn er ongeveer 4000 mineralen erkend door de IMA.
  • Fililogie - een filoloog bestudeert de taal en letterkunde van volkeren, d.m.v. beschikbare geschriften in samenhang met de cultuurgeschiedenis van een volk.
  •  Metallurgie - wetenschap van de ertsen.

Een greep uit enkele musea in Nederland die de moeite waard zijn om eens te bezoeken als je geïnteresseerd bent in mineralogie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...