zaterdag 23 februari 2013

Platina

platina
Platina is een duurzaam, zeldzaam en zuiver edelmetaal en kostbaarder dan goud. Platina is van nature wit en er worden geen legeringen aan toegevoegd zoals bv bij witgoud ( witgoud is een legering van zilver of nikkel en platina). De naam is ontleend aan het Spaanse woord platina, klein zilver, afgeleid van plata, dat zilveren plaat betekent. In 1735 werd platina als zilverachtige korreltjes, ontdekt in het zand van de rivier Pinto in Colombia, Zuid-Amerika.

Van platina worden mooie sieraden gemaakt en je kunt er van uit gaan dat als een sieraad van dit edelmetaal is gemaakt, het een leven lang meegaat en mooi blijft. Voor juweliers is het prettig om mee te werken, het is kneedbaar, het krast niet en het blijft de oorspronkelijke kleur houden. Is platina gebruikt als zetting voor een diamant dan komt de schittering van de edelsteen nog mooier uit, want deze twee materialen versterken elkaar.

Platina wordt  maar op enkele plaatsen in de wereld aangetroffen en dat betekent dat het een kostbaar product is. Als er 1 ounce (31.1 gram) platina wordt gedolven, dan moet er 10 ton erts uit de bodem worden gehaald en daar is men ongeveer 8 weken mee bezig.

Lang voordat Columbus voet aan de grond zette in Zuid-Amerika, was platina al bekend bij de indianen die daar woonden. Zij mengden platina met goud en maakten daar mooie sieraden van. In de tijd van de Spaanse overheersing, dachten de Spanjaarden dat het gevonden metaal zilver was van mindere kwaliteit en gooiden het terug in de rivier. Niet veel later kwamen ze er achter dat het wel degelijk een waardevol edelmetaal was. De Spanjaarden zagen er de handelswaarde van in en brachten het mee naar Europa en zo kwam het terecht bij de Europese edelsmeden.

Lodewijk XVI was de eerste persoon in Europa die een sieraad van platina kreeg, ontworpen door een Franse edelsmid. Deze edelsmid schatte platina op waarde en hij vond dan ook dat platina het enige metaal was dat geschikt was voor een persoon van koninklijke afkomst.

Hierna volgden er meer edelsmeden die platina gingen gebruiken voor sieraden en als zetting voor edelstenen. Beroemde diamanten die in platina zijn gezet zijn bv de Koh-i-Noor, The Great Star of Africa en de Hopediamant.
De bekende edelsmeden Fabergé en Cartier hebben platina regelmatig toegepast in hun ontwerpen.

Er zijn vijf landen waar platina wordt gewonnen:
  • Zuid-Afrika - per jaar 148.3 ton
  • Rusland - per jaar 29.6 ton
  • Canada - per jaar 7.4 ton
  • Zimbabwe - per jaar 4.4 ton
  • Verenigde Staten - per jaar 4.1 ton
Platina wordt niet alleen gebruikt voor sieraden maar ook een belangrijk product in de industrie en de medische wetenschap.

We kennen in de muziekwereld de Platinaplaat , zo'n plaat ontvangt een artiest als er van zijn of haar album heel veel exemplaren zijn verkocht. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de onderscheiding uitgereikt aan een artiest als er 100.000 platen waren verkocht, maar door de terugloop van de verkoop van de grammofoonplaat wordt de platinaplaat tegenwoordig uitgereikt als de verkoop op 50.000 exemplaren staat. De artiest die de meeste platinaplaten heeft gekregen is Elvis Presley.

Mensen die 70 jaar getrouwd zijn, vieren hun platina Huwelijk.

En er is in Brazilië een stadje met ongeveer 3.500 inwoners met de mooie naam Platina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...