Doorgaan naar hoofdcontent

Platina

platina
Platina is een duurzaam, zeldzaam en zuiver edelmetaal en kostbaarder dan goud. Platina is van nature wit en er worden geen legeringen aan toegevoegd zoals bv bij witgoud ( witgoud is een legering van zilver of nikkel en platina). De naam is ontleend aan het Spaanse woord platina, klein zilver, afgeleid van plata, dat zilveren plaat betekent. In 1735 werd platina als zilverachtige korreltjes, ontdekt in het zand van de rivier Pinto in Colombia, Zuid-Amerika.

Van platina worden mooie sieraden gemaakt en je kunt er van uit gaan dat als een sieraad van dit edelmetaal is gemaakt, het een leven lang meegaat en mooi blijft. Voor juweliers is het prettig om mee te werken, het is kneedbaar, het krast niet en het blijft de oorspronkelijke kleur houden. Is platina gebruikt als zetting voor een diamant dan komt de schittering van de edelsteen nog mooier uit, want deze twee materialen versterken elkaar.

Platina wordt  maar op enkele plaatsen in de wereld aangetroffen en dat betekent dat het een kostbaar product is. Als er 1 ounce (31.1 gram) platina wordt gedolven, dan moet er 10 ton erts uit de bodem worden gehaald en daar is men ongeveer 8 weken mee bezig.

Lang voordat Columbus voet aan de grond zette in Zuid-Amerika, was platina al bekend bij de indianen die daar woonden. Zij mengden platina met goud en maakten daar mooie sieraden van. In de tijd van de Spaanse overheersing, dachten de Spanjaarden dat het gevonden metaal zilver was van mindere kwaliteit en gooiden het terug in de rivier. Niet veel later kwamen ze er achter dat het wel degelijk een waardevol edelmetaal was. De Spanjaarden zagen er de handelswaarde van in en brachten het mee naar Europa en zo kwam het terecht bij de Europese edelsmeden.

Lodewijk XVI was de eerste persoon in Europa die een sieraad van platina kreeg, ontworpen door een Franse edelsmid. Deze edelsmid schatte platina op waarde en hij vond dan ook dat platina het enige metaal was dat geschikt was voor een persoon van koninklijke afkomst.

Hierna volgden er meer edelsmeden die platina gingen gebruiken voor sieraden en als zetting voor edelstenen. Beroemde diamanten die in platina zijn gezet zijn bv de Koh-i-Noor, The Great Star of Africa en de Hopediamant.
De bekende edelsmeden Fabergé en Cartier hebben platina regelmatig toegepast in hun ontwerpen.

Er zijn vijf landen waar platina wordt gewonnen:
  • Zuid-Afrika - per jaar 148.3 ton
  • Rusland - per jaar 29.6 ton
  • Canada - per jaar 7.4 ton
  • Zimbabwe - per jaar 4.4 ton
  • Verenigde Staten - per jaar 4.1 ton
Platina wordt niet alleen gebruikt voor sieraden maar ook een belangrijk product in de industrie en de medische wetenschap.

We kennen in de muziekwereld de Platinaplaat , zo'n plaat ontvangt een artiest als er van zijn of haar album heel veel exemplaren zijn verkocht. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de onderscheiding uitgereikt aan een artiest als er 100.000 platen waren verkocht, maar door de terugloop van de verkoop van de grammofoonplaat wordt de platinaplaat tegenwoordig uitgereikt als de verkoop op 50.000 exemplaren staat. De artiest die de meeste platinaplaten heeft gekregen is Elvis Presley.

Mensen die 70 jaar getrouwd zijn, vieren hun platina Huwelijk.

En er is in Brazilië een stadje met ongeveer 3.500 inwoners met de mooie naam Platina.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Farah Diba en de kroonjuwelen van Iran (2)

Als in 1959 de sjah van Perzië trouwt met Farah Diba, is hij al 18 jaar de sjah van zijn land, maar officieel gekroond tot sjah was hij niet, hij vond dat er in zijn land nog te veel sociale en economische problemen waren, hij wilde die eerst verbeteren.
De sjah had weinig macht, het land was een constitutionele monarchie en het staatshoofd had weinig te zeggen.
De minister president Mohammed Mossadeq werd in 1951 afgezet en twee jaar later,met hulp van Amerika, verbannen. Door deze gebeurtenis kreeg de sjah de macht volledig in eigen handen.
Op 26 oktober 1967 vond in Shiraz de officiële kroning plaats van de sjah, hij kroonde zichzelf en zijn echtgenote en hij nam de titel Sjah-an-Sjah (koning der koningen) aan.
De kroon van de sjah was eigendom van de staat en bevond zich met alle andere kroonjuwelen in de kelders van de centrale Bank van Teheran. Deze kroon was in opdracht van zijn vader gemaakt door de Perzische juwelier Serjaadj od-Dien.
De opdracht aan de juwelier was om de kr…

Witlof met wortel, ui en salie

Even wokken en klaar is je groente. Voor 2 personen en snel klaar.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 2 worteltjes 1 ui 1 theelepel gedroogde salie of een paar fijngehakte verse blaadjes iets olijfolie 50 gram gerookte spekjes of ontbijtspek
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste bladeren en de bittere kern. Daarna de witlof in (niet te kleine) stukken snijden. Worteltjes in kleine stukjes snijden. Ui pellen en in stukjes snijden. Spekjes bakken op laag vuur.
Bereiding: Olie in de pan doen en de ui met de wortelstukjes fruiten. Daarna de witlof erbij en ongeveer 4 minuten meebakken. Als laatste de spekjes en de salie erdoor scheppen.
Eet smakelijk!
 Anne

Witlof met honing en walnoten

Witlof  met honing en walnoten voor 2 personen.
Benodigdheden: 3 à 4 stronkjes witlof 1 sjalot 1 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels honing 1 handje walnoten iets olijfolie
Voorbereiding: Witlof ontdoen van de buitenste blaadjes en de bittere kern verwijderen. De stronkjes in de lengte doorsnijden. Van de sjalot het buitenste blad verwijderen en in kleine stukjes snijden. Walnoten in stukjes breken.
Bereiden: Olie in de pan verhitten en sjalot fruiten met het gemberpoeder. Als de sjalot klaar is uit de pan halen. In de pan (eventueel nog iets olie erbij doen) de honing toevoegen. De witlofdelen met de platte kant naar beneden ongeveer 5 minuten bakken. Als laatste de sjalot en de walnoten over de groente verdelen.
Eet smakelijk!
              Anne