maandag 11 februari 2013

Lichteffecten bij edelstenen

andaluziet met een kruis
Lichteffecten treden op bij bepaalde edelstenen. De lichteffecten die je regelmatig tegenkomt zijn bv asterisme, pleochroïsme, dichroïsme, trichroïsme en chatoyance. Deze effecten kunnen verschillende kleuren en patronen hebben zoals; strepen, sterren, katogen of een kruis in de steen. 
Wat je ziet is al in de steen aanwezig maar het mooiste effect wordt verkregen door het vakwerk van de slijper. Een goed vakman staat zijn mannetje en komt tot prachtige, maar ook zeer verbazingwekkende resultaten. 

sterrobijn
Zie je bij een steen een stervormig patroon, dan is dat "asterisme" en dit patroon wordt veroorzaakt door insluitsels die licht weerspiegelen in kleine naaldachtige patronen. Zo'n patroon is goed te zien bij  sterrobijnen, stersaffieren, sterrozekwarts en stergranaten.
Om de ster goed tot zijn recht te laten komen, worden de stenen meestal cabochon geslepen.

Van een andere orde is "pleochroïsme", dit is een optisch verschijnsel door de dubbelbreking van het licht in een gekleurde edelsteen of kristal. Zo zie je aan alle kanten van de steen verschillende kleuren.
Goed zichtbaar is dit bv bij  Alexandriet, deze steen komt voor in de kleuren rood, geel, groen, bruin, groenbruin en bruingroen.

Er zijn ook stenen die twee kleuren laten zien, dit wordt "dichroïsme" genoemd, heb je een steen met drie kleuren dan noemt men dat "trichroïsme".
Stenen kunnen ook worden geslepen op een bepaalde manier om één kleur extra te benadrukken of te verstoppen.

katoogeffect
Dan is er nog het katoogeffect, dat verschijnsel krijg je als een edelsteen cabochon wordt geslepen.
Het licht valt in het inwendige van de steen, waarin zich holtes bevinden maar ook wel eens vezelige- of naaldvormige insluitsels. Door de weerkaatsing treedt het katoogeffect op.

Dit is maar een kleine greep uit het aanbod van stenen met natuurlijke lichteffecten en van de mogelijkheden die een slijper heeft om bepaalde effecten bij de edelstenen naar boven te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...