zondag 17 februari 2013

Cartier

Atelier Cartier
Cartier heeft eigenlijk geen introductie nodig, bijna iedereen kent of weet van de beroemde en elegante horloges, de bijzondere sieraden en de speciale sieraden die hij ontwierp voor Edward VII en Wallis Simpson.
Cartier wordt wel de koning onder de goudsmeden genoemd maar hij is ook de goudsmid van de koningen.

De Fransman Louis François Cartier begon in 1847 zijn eerste atelier in Parijs aan de Rue Montorgueuil. Cartier was een man met een grote ondernemingslust, hij verstond zijn vak en zijn zaak was al snel aan uitbreiding toe. Hij verhuisde daarom naar een groter pand in de buurt van het Palais Royal. De naam van Cartier begon in die tijd al een begrip te worden, de zaken gingen zo goed dat Cartier na enige tijd al weer aan uitbreiding moest gaan denken. In 1859 vestigde hij zich in een groot pand aan de Boulevard des Italiëns, waar hij beroemdheden uit de hele wereld ontving.

De zaak kwam tot nog grotere bloei toen zijn zoon Alfred de zaak in 1894 overnam. Later bracht het huwelijk van zijn zoon met de dochter van modeontwerper Worth de nodige contacten en ontwikkelingen op gang op allerlei gebied die van belang waren om het bedrijf van Cartier nog succesvoller te laten worden.

De ontwerpen van Alfred Cartier werden zeer gewaardeerd door verschillende koningshuizen, waaronder het Engelse Hof.
Voor de kroning van Edward VII in 1901 werd er een grote order geplaatst bij Cartier. De naam Cartier kwam hierdoor nog meer op de beroemde- en koninklijke lippen, met het gevolg dat Cartier een jaar later een filiaal kon openen in Londen, onder leiding van Jacques Cartier, een zoon van Alfred.
In 1908 werd er een filiaal geopend in New York waar Pierre Cartier, ook een zoon, de scepter ging zwaaien.

Vooral de zoon van Alfred Cartier, Louis, drukte zijn stempel op het bedrijf. Zijn ontwerpen hadden een andere uitstraling dan het werk van zijn vader. Hij liet zich niet beïnvloeden door de ontwikkelingen en de successen van die tijd zoals de Art Nouveau.
Rond 1907 veranderde zijn stijl helemaal en verwerkte hij geometrische figuren in zijn ontwerpen en liet zich vooral inspireren door de Oosterse Kunst. Hij hield van sterk contrasterende kleuren en combineerde bergkristal, jade, onyx, parelmoer en koraal met zijn ideeën die hij haalde uit de Oosterse Kunst.

Tuttifrutti
Tijdens het interbellum komt Louis Cartier met totaal iets anders op de markt, namelijk "tuttifrutti".
Dat zijn ontwerpen van sieraden met gekleurde edelstenen in een platinazetting. In die periode zag je ook ontwerpen van hem met bloem- en diermotieven in geometrische vorm waarin veel diamanten werden verwerkt.

Flamengobroche
Echt bijzondere ontwerpen zijn de Flamengobroche en de Panterbroche, resp. gemaakt in 1940 en 1949,  in het atelier van Cartier en ontworpen door Jeanne Toussaint, een vriendin en compagnon van Louis Cartier. Deze broches waren bestemd voor de Hertogin van Windsor, ze bestonden uit; diamanten, smaragden, saffieren en citrien. 
Een paar jaar geleden zijn deze broches geveild bij Sothebey, zij vormen maar een klein onderdeel van de vele sieraden van de Hertogin in haar bezit had. De Flamengobroche werd verkocht voor ongeveer 2 miljoen euro en de Panterbroche voor 5.3 miljoen euro. 
De ontwerpen van Cartier zijn ook in deze tijd nog altijd zeer geliefd.

Cartier heeft niet alleen naam gemaakt met zijn juwelen maar we kennen hem ook van horloges en klokken. Louis Cartier vond in 1904 het eerste polshorloge uit, in totaal heeft hij vijf verschillende modellen ontworpen. Het  eerste exemplaar maakte hij in opdracht voor zijn vriend Alberto Santos Dumont.

Deze vriend was luchtvaartpionier en wilde graag een horloge waar hij gemakkelijk de tijd op kon zien, een zakhorloge vond hij ongemakkelijk tijdens zijn vluchten.
Het lukte Cartier om aan deze opdracht te voldoen en het ontwerp kun je wel een revolutionaire uitvinding noemen. Het horloge kreeg de naam Santos en wordt nog steeds gemaakt.

Na het succes van de Santos volgden er meer ontwerpen. Cartier kreeg in 1916 een opdracht van defensie om een polshorloge te ontwerpen voor het Franse leger. Het horloge was bedoeld voor de officieren en de manschappen, het uurwerk moest bestand zijn tegen oorlogsgeweld en ook de tijd moest gemakkelijk kunnen worden afgelezen in de loopgraven. Van dit horloge zijn ontzettend veel gemaakt doordat er veel mensen sneuvelden in WO II en er steeds nieuwe exemplaren moesten worden aangeleverd. Het horloge kreeg de naam Tank en ook nu is het nog steeds een geliefd herenhorloge.

Pas halverwege de vorige eeuw kwam Cartier met het eerste polshorloge voor vrouwen. Het is een klein horloge met een heel klein uurwerkje en het ontwerp kreeg de naam Pascha.

Van een heel andere orde is het polshorloge Roadstar, dat is een horloge speciaal voor autocoureurs. In dit horloge bevinden zich verschillende vernuftigheden die van belang zijn voor de racer en het uurwerk bevindt zich achter een vergrootglas.

Cartier dacht ook aan de gewone man en vrouw, hij bracht een betaalbaar uurwerkje op de markt, de goedkoopste in hun collectie en werkend op een batterijtje met de naam Panther . Ook dit horloge is nog altijd geliefd onder vrouwen.

winkel in Hongkong
Je ziet Cartier is nog steeds een begrip en waar je ook bent op de wereld, je komt in veel grote steden wel een winkel tegen van Cartier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...