woensdag 13 februari 2013

Alexandriet en Andalusiet


alexandriet
Bijna alle edelstenen zijn bijzonder, over elke steen is wel iets te vertellen. Een hele bijzondere steen is bv alexandriet. Alexandriet heeft de vreemde eigenschap om van kleur te kunnen veranderen onder invloed van verschillende soorten licht. Bekijk je de steen bij daglicht, dan zie je een bijna smaragdgroene kleur met een enigszins blauwe inslag, maar zie je de steen bij kaarslicht dan is hij bruinrood van kleur. 

dichroscoop
De verschillende kleuren ontstaan doordat er andere absorptie optreedt bij kaarslicht dan bij daglicht. Verrassend is het bekijken van de steen bij daglicht door de dichroscoop, je ziet dan 2 kleuren groen en één kleur rood. Een dichroscoop is een speciaal kijkbuisje om 2 kleuren (pleochroÏsme) naast elkaar te zien. Er is ook een alexandriet met het "katoogeffect" maar deze variatie is zeldzaam.

alexandriet
In het Oeralgebergte in Rusland is in 1830 het eerste en mooiste alexandriet gevonden en lange tijd was dit de enige vindplaats. Later is er ook in Madagaskar, Brazilië, Zimbabwe en Sri Lanka alexandriet gevonden. Deze stenen zijn minder mooi van kleur, de kleurwisseling is minder duidelijk dan bij de Russische stenen.
In het Fersmanmuseum in Moskou kun je een alexandriet bewonderen van 5.38 kg met een grootte van 25 x 15 cm, en in het Smithonian Institute in Washington hebben ze een alexandriet van 65.7 kt, afkomstig ui Sri Lanka.

Alexander II
(1818-1881)
Alexandriet is genoemd naar tsaar Alexander (1818-1881). Op zijn twaalfde verjaardag kreeg hij de steen cadeau, omdat het de kleuren had van de Russische vlag.
Alexandriet was de nationale steen van Rusland tot de Oktoberrevolutie in 1917.

Er is ook synthetische alexandriet op de markt gebracht, deze heeft een paars/groene kleur en het schijnt dat de Chinese leider Tsjang Kai-Tsjek (1887-1975) deze synthetische stenen in grote hoeveelheden heeft gekocht.

andalusiet
Het pleochroÏsme zie je niet alleen bij alexandriet maar ook bv bij  andalusiet. Andalusiet is een mineraal dat je in de meeste gevallen terugziet als een onderdeel van ander gesteente. Dit gesteente is al iets langer bekend dan alexandriet, het is gevonden in 1798 door de Fransman Jean Claude Delamétherie in Andalusië (Zuid-Spanje) en het gesteente is genoemd naar de vindplaats .

Bij andalusiet kun je heel goed zien dat de steen een meervoudige kleurindruk geeft, het komt voor in de kleuren geel, groen, rood, bruin en bruin/groen. De vakman kan met zijn specialisme het voor elkaar krijgen dat er na het slijpen van de steen, van bovenaf gezien de kleur groen is en aan de zijkant de kleur rood. Ook kan de slijper de steen zo behandelen dat de kleuren net andersom te zien zijn.


katoogeffect
Sommige andalusietstenen worden "katoog" geslepen. De steensoort op zich is niet erg kostbaar maar staat wel mooi in sieraden en het wordt gebruikt voor het maken van siervoorwerpen.

Er zijn nog veel meer edelstenen met bijzondere lichteffecten, deze twee stenen zijn maar een fractie van wat er allemaal aan gesteenten is gevonden. Wil je meer weten over lichteffecten, kijk dan Hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten