woensdag 14 november 2012

Schatgraven


De laatste schat
Regelmatig lees ik in de krant dat er door archeologen een mooie vondst is gedaan. Zo las ik deze week over een goudschat die is gevonden in Bulgarije. Het betreft een Thracische grafheuvel uit de 4de eeuw v.Chr. In deze grafheuvel lag een houten kistje met o.a. gouden armbanden, versieringen voor paarden, een ring en een tiara versierd met dierenfiguren. Ook lagen er in het kistje rituele geschenken verpakt in een goudgeweven doek en verbrande botten.
Waarschijnlijk waren deze voorwerpen van de Getes-stam, behorende tot de Thraciërs. Van deze stam is niet zo heel veel bekend, wel dat ze in een gebied woonden dat zich uitstrekte van de Kaukasus tot het zuidwesten van Europa. Het is ook bekend dat onder de mensen van de Getes-stam zeer bekwame goudsmeden waren.

In deze regio zijn vaker bijzondere opgravingen gedaan, o.a. door de Bulgaarse archeoloog Georgi Kitov. Kitov gebruikte omstreden methoden voor zijn opgravingen en kreeg veel kritiek op zijn werkwijze van collega's. Archeologen gaan over het algemeen uiterst voorzichtig te werk bij, ze werken vaak maanden tot jaren aan een opdracht.
Kitov deed het anders, hij ging met grondverzetmachines aan de slag en heeft weleens binnen een paar dagen graftombes open gelegd met alle gevolgen van dien.
Hij zei dat je snel moest werken om plunderingen te voorkomen.

Wat die plunderingen betreft heeft hij wel een punt, er is in Bulgarije een schat aan gouden en zilveren voorwerpen opgegraven waarvan heel veel gewoon is verdwenen. Op veel vindplaatsen van archeologische waarde zijn sporen gevonden van plunderaars, zij verkopen hun "vondsten" voor een goede prijs, en er wordt beweerd dat Kitov daar min of meer aan meewerkte, hij zag de plunderingen door de vingers.
gereedschap
Collega's verweten hem haast, onzorgvuldigheid, geen volledige documentatie, geen analisering op echtheid en minachting voor de troffel en de borstel. Zij vonden dat hij met dit alles de archeologie geen dienst heeft bewezen en noemden hem dan ook een showfiguur.
eerder gevonden schat

Uiteindelijk heeft het Kitov ook geen dienst bewezen, hij moest door dit alles verschillende functies neerleggen en mocht zonder toestemming geen expedities meer leiden. Het schijnt dat zelfs zijn rijbewijs in beslag is genomen, waarom dat is gebeurd is niet echt duidelijk en misschien heeft dat feit helemaal niets te maken met de opgravingen onder zijn leiding.
Hoe dan ook, Kitov heeft 17 boeken geschreven waarvan er enkele in het Engels zijn vertaald.
Thracische graftombe Starosel
Veel van de voorwerpen die onder leiding van Kitov zijn opgegraven zijn  in belangrijke Bulgaarse musea te zien. In Bulgarije zijn historische schatten staatseigendom en volgens de gegevens zijn er gelukkig veel eerlijke vinders, zij maken melding van hun vondst.

Georgi Kitov is op 14 september 2008 overleden aan een hartaanval tijdens een opgraving (met toestemming) bij Starosel in Bulgarije.
De foto's zijn niet van mijzelf, mocht er iemand aanspraak op maken dan hoor ik het graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...