donderdag 1 november 2012

Goud (2)


broodjes goud
Er is veel te vertellen over goud. Zuiver goud is 24 karaats (kt) maar dit zuivere goud wordt voor het vervaardigen van sieraden niet gebruikt. Door de zachtheid van het edelmetaal is het daarvoor te kwetsbaar, de sieraden kunnen gemakkelijk krassen en verbuigen. De meeste (gewone) gouden sieraden bestaan uit 18 kt goud, 18 kt goud is een legering met zilver en koper, zo blijft de kleur ook op het oorspronkelijke gele goud lijken. We kennen ook witgoud, dat is een legering van goud, platina, zilver of nikkel, en roodgoud is een legering van goud met koper.

In de wetenschap en de industrie zijn er veel toepassingen mogelijk juist door de zachtheid van het goud. Het wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaart en je ziet het als zonwering op ramen van grote kantoorgebouwen. Er zijn legio voorbeelden te noemen.

Het is interessant om te weten dat ieder mens goud heeft in het eigen lichaam. Goud is een mineraal die we net als ijzer, zink e.d. nodig hebben om gezond te blijven.

The Nun Story
In de medische wetenschap wordt het o.a. gebruikt bij kankeronderzoek, we kennen de goudinjecties bij ontstekingen en de medicijnen met goud voor mensen met reumatoïde artritis. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Verder kan ik mij herinneren dat in de film The Nun Story (met Audrey Hepburn) mensen met tuberculose medicijnen kregen waar goud in aanwezig was.

Sterkte!!
Ook in de tandheelkunde wordt goud gebruikt. Tegenwoordig hebben veel mensen gouden kronen uit noodzaak of omdat ze het mooi vinden. Tandartsen gebruiken wereldwijd voor vullingen en kronen ongeveer 23 kg per dag. Bedenk wel dat er 18.500 ton gouderts nodig is om deze 23 kilo te produceren.

Het gebruik van goud in de tandheelkunde is al eeuwen oud, van de Etrusken (600 v.Chr.) weten we namelijk dat zij al gouddraad gebruikten om ontbrekende tanden te vervangen.

De voedingsindustrie maakt ook gebruik van goud, het E-nummer E-175 staat voor goud en wordt aan verschillende voedingsmiddelen toegevoegd. Sommige restaurants voegen bladgoud toe aan hun gerechten, meestal desserts en je kunt bonbons kopen waarin bladgoud is verwerkt. Dit is niet iets van de laatste jaren al in de 14e eeuw werden de gebraden eenden, kippen e.d. rijkelijk bestrooid met goudpoeder.

santé
Gouddrankjes kennen we ook, bv Goudlikeur, deze transparante likeur is in verschillende landen verkrijgbaar. Het is een drank met de smaak van citrusfruit en kaneel, en het heeft een alcoholpercentage van 30% - 50%.
De schilfers bladgoud (22 -24 karaat) zie je er in zweven. Er zijn meerdere likeuren met goudschilfers op de markt bv Goldstrike en Bruidstranen.
In Japan hebben ze de rijstwijn Sake in verschillende soorten, maar ook een soort met bladgoud, dat drankje heet Kimpan Sake en wordt alleen bij speciale gelegenheden gedronken of cadeau gegeven.
De Russen houden ook wel van een beetje goud, zij maken wodka met eetbare goudsnippers, volgens kenners van wodka komt het goud de smaak ten goede. Met deze wodka wordt o.a. een cocktail gemaakt met de naam: Golden Delicious.

Wie kent hem niet.....
Het woord "goud" wordt veel gebruikt om iets moois, waardevols of duurzaams aan te geven, zoals: een gouden plaat, een gouden medaille, een gouden jubileum, een gouden bruiloft, de Gouden Eeuw, de Gulden Snede of het Gulden Vlies.


opkomst van de GOUDEN herfstzon
vanaf mijn balkon

In spreekwoorden en gezegdes komt het woord goud ook veel voor. Bv "Morgenstond heeft goud in de mond",  "Dit is een dag met een gouden randje" of "Het is niet allemaal goud dat er blinkt".
Wat denk je van de gouden regen, goudsbloemen, goudvis, het gouden graan, goudhaartje of goudhaantje? 
Het goud blinkt en lonkt  voor velen en er zijn dan ook veel "Gouden Schatten" gestolen. De grootste buit is die van de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Pizarro (1475 - 1541) en wat recenter het goud geroofd door de nazies van hun slachtoffers tijdens de tweede wereldoorlog.
alchemist aan het werk

In de Middeleeuwen probeerden alchemisten door het samenvoegen van allerlei vloeistoffen en elementen goud te maken……..helaas.

Nog even een lijstje waar het meeste goud per jaar vandaan komt:
  • Zuid Afrika - 522 ton
  • Verenigde Staten - 329 ton
  • Australië - 253 ton
  • Canada - 150 ton
  • Rusland - 142 ton
  • China - 136 ton

en een lijstje van de landen die het meeste goud per jaar kopen:
  • India - 600 ton
  • Verenigde Staten -  409 ton
  • Europese Unie - 374 ton
  • China - 184 ton
  • Saoedi-Arabië
  • Egypte - 128 ton
  • Turkije - 126 ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten