zaterdag 3 november 2012

Rozekwarts

rozekwarts
Rozekwarts wordt  ten onrechte vaak rozenkwarts genoemd. De steen heeft zijn naam te danken aan de kleur en heeft niets met rozen te maken. Rozekwarts ziet er een beetje wolkig uit en komt voor in grote brokken, de kleur varieert van licht- naar dieproze, afhankelijk van de insluitsels van ijzer, titaan en mangaan die aanwezig zijn. 
Er is ook rozekwarts dat een beetje doorschijnend is en heel mooi is de rozekwarts met het kattenoogeffect (asterisme). Het kattenoorgeffect komt vooral goed tot zijn recht als de steen cabochon (bolle, gladde bovenkant) is geslepen.

In Brazilië wordt veel rozekwarts gevonden maar ook bv in Kenia, Mozambique, Namibië, Rusland, Kazachstan, India, Japan en de Verenigde Staten. 

uit de sieradendoos
De naam rozekwarts is omstreeks 1800 ingevoerd, tot die tijd werd de steen melkkwarts genoemd. De steen is al eeuwen zeer geliefd, het is namelijk de steen van de liefde. Er wordt beweerd dat een sieraad van rozekwarts je liefdesleven gunstig kan beïnvloeden.

In het Oude Egypte werden er maskers uit gesneden, als zinnebeelden van liefde en schoonheid, maar ook versierden ze er hun dodenmaskers mee.
Het is bekend dat rozekwarts in die tijd ook in poedervorm voorkwam en werd gebruikt voor cosmetica, niet alleen door Egyptenaren maar ook door de Romeinen, het zou de rimpels verzachten en een stralende huid geven.
Aphrodite
In de klassieke Griekse- en Romeinse tijd dacht men dat rozekwarts door Aphrodite/Venus, de godin van de liefde, naar de aarde was gebracht en het werd eveneens gelinkt aan Amor en Eros.

Zowel de Egyptenaren als de Romeinen gebruikten rozekwarts om er o.a. zegelstenen van te maken, veel van deze zegels zijn gevonden bij opgravingen maar ook hangers en ringen met gegraveerde rozekwarts, deze gegraveerde stenen worden intaglio's genoemd.

Wil je een sieraad kopen van rozekwarts dan moet je goed opletten, er wordt namelijk veel namaak aangeboden.
Je kunt met een vergrootglas de rozekwarts bekijken, zie je luchtbelletjes dan heb je te maken met een steen van glas.
Ook is goed om te weten dat rozekwarts niet aan de zon moet worden blootgesteld, van zonlicht gaat de steen verbleken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...