maandag 19 november 2012

Tot in de puntjes...........


diamanten
Het gewicht van edelstenen en zeker die van diamanten wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat is gelijk aan 200 milligram. Er gaan dus 5 karaat in één gram en een karaat wordt weer onderverdeeld in 100 puntjes. Het aantal karaten geeft niet aan hoe groot de steen is omdat edelstenen verschillende dichtheden hebben. Zo kunnen 2 edelstenen van dezelfde omvang afwijkende gewichten hebben. Bv een robijn heeft een hogere dichtheid dan een diamant, je kunt dus zeggen dat 1 karaat robijn kleiner is dan 1 karaat diamant.
In elke diamantbeurs is een weegkamer waar de edelstenen worden gewogen tot op het puntje nauwkeurig. Bij geschillen over het gewicht van een bepaalde steen kan men het beslissende oordeel vragen van de officiële weegkamer.
diamantbeurs Amsterdam

Een juwelier of mineraloog beoordeelt de kwaliteit van de edelstenen aan de de vier c's, hij kijkt naar coleur (kleur), cut (slijpwijze), clarity (zuiverheid) en carat (karaat). Het begrip voor de zuiverheid in karaten voor edelstenen moet je niet verwarren met de karaten die de zuiverheid van goud aangeven.

meten van een diamant
De term karaat is waarschijnlijk afgeleid van Kharrub, de Arabische naam voor Johannesbroodboom, een plantensoort waarvan de zaadjes een constant gewicht hebben. Deze zaadjes werden in het verleden gebruikt om het gewicht van diamant aan te geven.

In de diamanthandel kent men ook de term grein. Eén grein is gelijk aan een kwart karaat, ofwel 0.25 karaat. Spreekt een diamantair over tweegrein dan wordt een steen van 0.50 karaat bedoeld. De oorspronkelijke betekenis van grein is (graan)korrel en komt van het Latijnse woord granum. Een grein heeft het doorsnee gewicht van een peperkorrel. Het graan (grein) groeide o.a. in West-Afrika en aan de Golf van Nieuw Guinea.

Het woord grein kom je op meerdere plekken tegen, bv in de medische wereld, daar wordt grein gebruikt als gewicht bij de samenstelling van medicijnen.
landen met hoogste diamantwinning
Van hele andere orde is grein als een stof gemaakt uit geiten-en kamelenhaar. Er is ook een wollen grein met de naam kamelot en in  Nederland kennen we een zeer sterke stof met de naam grofgreyn.
Grein in Oostenrijk
Op zoek naar het woord grein kwam ik tegen dat er in Oostenrijk een gemeente is met de naam Grein,
een kleine plaats met een opp. van
19 km2 met ongeveer 3100 inwoners.

Grein(tje) heeft ook de betekenis van, helemaal niets en geen sikkepit.
We gebruiken het om te zeggen "Ik heb er geen grein verstand van", en "Ik heb geen greintje medelijden". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten