Een
lekker, gezond maar ook een calorierijk pitje. Verwerk je 100 gram
pijnboompitten in een gerecht dan heb je gelijk 635 kcal extra. Meestal gebruik
je geen 100 gram per persoon, hooguit 25 - 40 gram, het is dus binnen de perken
te houden en je zult waarschijnlijk ook niet elke dag deze pitjes in je eten
verwerken.
Het zijn
vooral de vetten die verantwoordelijk zijn voor het hoge aantal kcal, 100 gram
pijnboompitten bevatten 52.5 gram vet. Het zijn de goede enkelvoudige
onverzadigde vetten en die hebben zeker hun functie, geen reden om de
pijnboompitten niet meer te verwerken in de salade, gehakt, kip of een saus.
Pijnboompitten
worden veel in de Italiaanse keuken gebruikt en ze zijn het lekkerst als je ze
even roostert in een droge koekenpan. De pitten bevatten veel gezonde
voedingsstoffen zoals mineralen, eiwitten, verschillende vitamines en vrije
radicalen.
Dit
calorierijk pitje is het zaad van een dennenboom (ook pijnboom genoemd). Het
oogsten van de pitten is veel werk, de dennenappels moeten worden geschud om de
zaden er uit te krijgen. Daarna worden de zaden handmatig of machinaal van hun
schilletje ontdaan, dat is nogal arbeidsintensief en ook de reden dat de
pijnboompitten niet goedkoop zijn.
Volgens de wereldvoedselorganisatie (FAO) zijn er zeker 29 soorten
dennenbomen die de eetbare pitten bevatten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten