dinsdag 30 juni 2015

Het gaat goed met berberbaby Juma.


Juma is een babyberberaapje en woont al weer een tijd bij Stichting AAP in Almere. Voor Juma bij AAP kwam zwierf hij helemaal alleen door de buitenwijken van Parijs.
De eerste periode bij AAP was erg moeilijk voor hem en hij keek alleen maar triest voor zich uit met zijn duim in de mond. Na een tijd kreeg Juma gelukkig een pleegmoeder en tot vreugde van iedereen konden pleegmoeder Zina en Juma het gelijk goed vinden. Dat was geweldig nieuws.
Inmiddels heeft Juma zijn plek wel gevonden tussen de andere berbers bij AAP.

Het nageslacht is voor alle levende wezens belangrijk en voor berberapen is dat heel speciaal, baby's zorgen namelijk voor een hechte band tussen de mannetjes in de groep. De berbermannetjes, ook als ze niet de vader zijn, zijn erg actief bij het verzorgen en opvoeding van de kleintjes. Dat maakt op de vrouwtjes een goede indruk, zij willen namelijk een vader voor hun toekomstige kinderen die de nodige vaardigheden heeft met babyaapjes.

Als er baby's in de groep zijn geboren, of geplaatst zoals in het geval van Juma, ontstaat er namelijk een heel andere groepsdynamiek. Er wordt dan in kleine groepjes voor de kleintjes gezorgd. De kleintjes krijgen een veilige plek tussen de benen van een mannetje en worden overladen met knuffels en kusjes en worden ook nog eens uitgebreid gevlooid. En de sterke rug van een mannetje is een veilige plek voor de babyaapjes om van de ene plek naar de andere te komen.

Kleine Juma is nu volledig opgenomen in de groep en zorgt er door zijn aanwezigheid voor dat de band in de groep onbewust wordt versterkt.
Juma heeft  nu familie en  krijgt van zijn familie, bescherming en warmte .
Dat waren de drie dingen die Juma niet heeft gehad in het begin van zijn leventje.

Eerdere berichtjes over Stichting AAP en Juma.

(foto uit ApeNote van Stichting AAP)

2 opmerkingen:

 1. Wat een mooi bericht. Van zoiets word ik altijd blij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Anna,
  Dit is zeker een mooi bericht, ook mij geeft het een goed gevoel. Juma doet het geweldig en ik zal hem en Stichting AAP blijven volgen.
  groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...