zaterdag 13 juni 2015

Klaprozen

De klaproos kennen we ook onder de naam papaver en in sommige streken noemt men de klaproos kollenbloem (heksenbloem).
Klaprozen bloeien op plaatsen waar meestal geen andere planten staan, ze gedijen het best op braakliggende terreinen waar bv bouwafval is gestort. De zaden van de plant kunnen jaren onder de grond liggen te wachten tot de andere planten in de omgeving dood zijn voor ze tot ontkiemen komen. Klaprozen worden daarom pionierplanten genoemd.

De klaproos is in Engeland het symbool van de Eerste Wereldoorlog geworden, omdat de planten uitbundig groeiden en bloeiden op de slagvelden in België. Deze slagvelden waren door de gevechten behoorlijk omgewoeld en daardoor een goede plek voor de klaprozen om te groeien.
De bloem is symbolisch voor deze gruwelijke periode in de geschiedenis. De blaadjes van de bloem zijn rood als het bloed van alle mensen die daar zijn gesneuveld, het binnenste van de bloem is zwart en geeft de rouw aan en in het hart van bepaalde soorten zie je een kruisvorm, het christelijk symbool van lijden en verlossing.



Op 11 november is het in het Verenigd Koninkrijk en de Gemenebestlanden Remembrance Day. Dat is de dag dat er aan de tweede wereldoorlog in 1918 een einde kwam. De klaproos (poppy) wordt op deze dag gedragen door bijna alle Britten, van de koningin tot de man en de vrouw in de straat. De herdenking is altijd op de zondag die het dichtst bij 11 november ligt, er worden dan kransen gelegd bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen.
Sinds 1922 is de klaproos ook het symbool van de veteranenorganisatie, de Royal British Legion. Deze organisatie verkoopt kunststoffen klaprozen die op de kleding gespeld kan worden, om zo de gevallenen te herdenken. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de slachtoffers en hun nabestaanden.



Van de klaprozen zijn er wereldwijd zeker zestig soorten bekend waarvan er bij ons vijf soorten bloeien, zoals:
slaapbol (Papaver somniferum)
ruige klaproos (Papaver argemone)
bastaardklaproos (Papaver hybridum)
gele klaproos (Papaver rhoeas)
bleke klaproos (Papaver dubium)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten