dinsdag 7 augustus 2012

Peter Carl Fabergé (2)


Tsaar Alexander III en
Tsarina Maria Fjodorovna
De bekende Fabergé-eieren, het begon allemaal met het eerste "Keizerlijke Ei", een cadeautje van de tsaar voor zijn vrouw.

De tsarina en ook de tsaar wilden dat Fabergé ieder jaar met Pasen een “Keizerlijk Ei” zou ontwerpen, en zo is deze paaseieren traditie  ontstaan.

Fabergé kreeg de opdracht van de tsaar om het ontwerp strikt geheim te houden, de tsaar zelf wist ook niet hoe het ei er uit zou gaan zien. Vanzelfsprekend was hij wel nieuwsgierig maar kreeg van Fabergé alleen te horen: “Uwe Majesteit zal tevreden zijn”. 
En de majesteit was tevreden, hij liet voor tsarina Maria Fjodorowna in de volgende jaren nog tien eieren maken.

Alexander III overleed in 1894 en zijn zoon Nicolaas II naam de Paaseierentraditie over van zijn vader. Vanaf 1895 werden er ieder jaar twee paaseieren gemaakt, de ene was voor zijn vrouw Alexandra en de andere voor zijn moeder Maria Fjodorovna.

Paaseiere
Aan de eieren werd lang gewerkt, soms wel een jaar, met het blote oog, dus zonder gebruik van een loep. Alle eieren zijn stuk voor stuk meesterwerkjes. Aan deze paaseierentraditie kwam in 917 een einde, de Romanovs werden verdreven door de Bolsjewieken

Hoeveel eieren er voor de Romanovs precies zijn gemaakt is tot nu toe niet helemaal duidelijk. Sommigen zeggen 50, anderen zeggen meer. De reden dat het aantal niet duidelijk is komt omdat de administratie, dus ook de facturen, van de firma Fabergé, tijdens de Russische revolutie zijn vernietigd of gewoon verdwenen.

Fabergé maakte niet alleen paaseieren voor de tsarenfamilie maar ook voor andere hooggeplaatste personen en families, b.v. de Rothschilds, de Kelchs en de Youssupovs. Dit is men te weten gekomen door dagboeken die zijn gevonden door een kleindochter van een Finse ontwerper, die voor de firma Fabergé werkte.
Door die dagboeken weten we dat niet alle paaseieren “Keizerlijke Eieren” waren.

Er is lang veel onduidelijkheid geweest over de verblijfplaatsen van de eieren. Inmiddels weten we dat zeker 14 eieren zijn verkocht naar het buitenland toen de Sovjets geld nodig hadden, waarschijnlijk hebben deze eieren een kapitaal opgebracht. Drie eieren worden nog steeds vermist, hopelijk komen ze ooit nog eens boven water.

Enkele eieren zijn in Rusland bewaard gebleven maar er zijn ook eieren naar het buitenland gesmokkeld. Van één ei weten we dat deze het land is uit gesmokkeld door Maria Fjodorovna.
Sint Jorisei
(1916)
Zij had dit ei tussen haar persoonlijke bezittingen toen zij het land moest ontvluchten. Dit ei is dus bij de oorspronkelijke bezitster gebleven. Het is het “Sint Jorisei”.
Kroningsei1897

Ook een bijzonder en prachtig ei is het “Kroningsei”. In dit ei is de koets van de tsarenfamilie op schaal nagemaakt de originele koets staat in de Hermitage in Sint Petersburg. 
Toen de koets gerenoveerd moest worden bleken de tekeningen onvindbaar te zijn. De restaurateurs hebben daarom gebruik gemaakt van de koets in het ei van Fabergé, dat was immers een exacte kopie.
koets uit Kroningsei
Het werk van Fabergé is vaak gekopieerd, soms goed, soms minder goed. 
De Engelsen zeggen: "Imitation is the sincerest form of flattering" (Namaak is de meest oprechte vorm van vleierij). 
Fabergé zal zich zeker gevleid hebben gevoeld want als er iets is nagemaakt dan is het wel zijn werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten