dinsdag 27 augustus 2019

Rondom kasteel Bergh


En dagje weg met vrienden en dan een mooi oud stadje bezoeken is altijd leuk. Als er dan ook nog een kasteel is te bezichtigen in het stadje en een daarbij behorende tuin en park om in te wandelen, heb je gegarandeerd een mooie en ontspannende dag. Wij zijn een tijd geleden in ’s-Heerenberg in de gemeente Montferland geweest en daar kun je Huis Bergh bezoeken, de grootste "waterburcht" van Nederland. Huis Bergh is het slot geweest van de graven van Bergh en ze hebben het lang in hun bezit gehad. Het kasteel stond er al in 1250 en in de eeuwen erna zijn er verschillende delen bij  gebouwd zoals een kapel. Het kasteel brandde in 1735 af tot aan de grond maar al snel begonnen de herstelwerkzaamheden om het kasteel weer in zijn oude glorie terug te brengen.
Tussen 1799 en 1842 had het kasteel ook de functie van seminarie maar in 1912 is het kasteel gekocht door de industrieel Jan Herman van Heek uit Enschede en is er gaan wonen met zijn gezin. In 1939 brak er voor de tweede keer brand uit maar een groot deel van het kasteel is toen bewaard gebleven, mede door het snelle ingrijpen van de plaatselijke bevolking is er gelukkig veel van de inboedel gered. De opbouw werd snel ter hand genomen en in 1941 waren de werkzaamheden klaar.
In het kasteel zijn veel kunstwerken te zien o.a. de Aartsengel Gabriël van de schilder Duccio, en de Bruiloft van Kana van Jeroen Bosch. Er zijn eveneens een paar mooie collecties te bewonderen waaronder fraaie Middeleeuwse handschriften. Ook kun je regelmatig in het kasteel een concert bijwonen en er kan worden getrouwd. Het is mogelijk om in het kasteel te overnachten, je slaapt dan in de platte- of in de ronde toren.
De tuin bij kasteel Bergh wordt vaak de oudste tuin van Nederland genoemd, in 2018 is de tuin helemaal teruggebracht zoals hij was in 1727. 
In het Parkbos staan prachtige bomen en het is er heerlijk wandelen. 


’s-Heerenberg is ook bekend door de heks Mechteld ten Ham. 
Wil je meer over weten over de "heks" kijk dan even  HIER  .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...