woensdag 4 maart 2015

Petroselinum

Petroselinum is een oud kruid, het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Wij kennen het als peterselie en je komt het tegen in de keukens van Europa, Amerika en in het Midden-Oosten.


Peterselie is een gezond kruid en dat was al bekend bij de Romeinen. Zij eerden niet alleen hun helden met een krans van peterselie maar ze dachten ook dat zieke vissen beter zouden worden als ze peterselie aten.
Dat zou natuurlijk best kunnen omdat peterselie een gezond kruid is, het bevat namelijk vitamine A, B en C.

Peterselie is fris van smaak en wordt bijna altijd op het laatste moment toegevoegd aan een gerecht. Wordt het kruid te lang meegekookt dan gaat er veel van de frisheid en de smaak verloren.

Wij gebruiken vooral de krul- of bladpeterselie, een ander soort is  minder bekend namelijk de wortelpeterselie waarvan alleen de penworteltjes worden gegeten.
Krulpeterselie wordt vooral gebruikt voor versiering, terwijl de platte peterselie meer smaak heeft.

Peterselie wordt niet alleen in de keuken gebruikt maar ook de cosmetica-industrie verwerkt het bij de fabricage van verschillende producten. En peterselie kan je adem verfrissen als je (te)veel knoflook hebt gegeten. En heb je rozen in de tuin plant er dan peterselie onder, de bloemen zullen nog lekkerder gaan ruiken.

Reden genoeg om regelmatig peterselie te gebruiken zowel in de keuken als in de tuin.

Een pot met verschillende kruiden waaronder peterselie op het balkon of in de tuin is niet alleen erg handig maar ook mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...