Petroselinum
is een oud kruid, het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Wij
kennen het als peterselie en je komt het tegen in de keukens van
Europa, Amerika en in het Midden-Oosten.
Peterselie is een gezond kruid en dat was al bekend bij de Romeinen. Zij eerden niet alleen hun helden met een krans van peterselie maar ze dachten ook dat zieke vissen beter zouden worden als ze peterselie aten.
Dat zou
natuurlijk best kunnen omdat peterselie een gezond kruid is, het bevat namelijk vitamine
A, B en C.
Peterselie
is fris van smaak en wordt bijna altijd op het laatste moment toegevoegd aan
een gerecht. Wordt het kruid te lang meegekookt dan gaat er veel van de
frisheid en de smaak verloren.
Wij
gebruiken vooral de krul- of bladpeterselie, een ander soort is minder bekend namelijk de wortelpeterselie
waarvan alleen de penworteltjes worden gegeten.
Krulpeterselie
wordt vooral gebruikt voor versiering, terwijl de platte peterselie meer smaak
heeft.
Peterselie wordt
niet alleen in de keuken gebruikt maar ook de cosmetica-industrie verwerkt het
bij de fabricage van verschillende producten. En peterselie kan je adem verfrissen als je (te)veel knoflook hebt gegeten. En heb je rozen in de tuin plant er dan peterselie onder, de bloemen zullen nog lekkerder gaan ruiken.
Reden genoeg om regelmatig peterselie te gebruiken zowel in de keuken als in de tuin.
Een pot
met verschillende kruiden waaronder peterselie op het balkon of in de tuin is
niet alleen erg handig maar ook mooi.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten