Bloeiende aubergine |
De
aubergine (solanum melongena) is net als de tomaat en de aardappel familie van
de nachtschadeplant. In China en India is de plant al duizenden jaren bekend en
rond 1450 is de aubergine door handelsbetrekkingen naar Spanje gekomen. De
Catelanen noemden de plant alberginia en
de Fransen maakten er aubergine van
en zo kennen we de plant nog altijd.
De
aubergine is gezond, de vrucht is nitraatarm (dus geen zout), rijk aan vezels
(goed voor de spijsvertering) foliumzuur, kalium, magnesium en antioxidanten
en bevat maar 18 calorieën per vrucht.
De
aubergine is op veel manieren te gebruiken in de keuken. Je kunt het combineren met gehakt,
saus, rijst of pasta. Kruiden zoals tijm, munt en basilicum combineren goed met
de aubergine. Rauwe aubergine is af te raden omdat bij sommige mensen maag- en
darmklachten kunnen optreden door de aanwezige stof solanine.
Je kunt
de vrucht buiten de koelkast 5 tot 7 dagen bewaren in de voorraadkast of op de
fruitschaal (kleurt mooi bij de rest van het fruit). Heb je nog een restje over
dan kun je dat invriezen en zeker 12 maanden bewaren. Rauwe aubergine is niet
geschikt om in te vriezen.
Wil je een lekker recept met aubergine kijk dan HIER
Wil je een lekker recept met aubergine kijk dan HIER
Geen opmerkingen:
Een reactie posten