maandag 8 september 2014

Solanum melongena (aubergine)

Bloeiende aubergine
De aubergine is een vrucht maar wordt als groente gegeten. We kennen de aubergine vooral uit de mediterrane keuken. Tegenwoordig kom je ook in de Nederlandse keuken deze glanzende vrucht regelmatig tegen. De aubergine komt niet alleen uit het buitenland, ook in ons land wordt ze gekweekt en is van zeer goede kwaliteit.

De aubergine (solanum melongena) is net als de tomaat en de aardappel familie van de nachtschadeplant. In China en India is de plant al duizenden jaren bekend en rond 1450 is de aubergine door handelsbetrekkingen naar Spanje gekomen. De Catelanen noemden de plant alberginia en de Fransen maakten er aubergine van en zo kennen we de plant nog altijd.

De aubergine is gezond, de vrucht is nitraatarm (dus geen zout), rijk aan vezels (goed voor de spijsvertering) foliumzuur, kalium, magnesium en antioxidanten en  bevat maar 18 calorieën per vrucht.

De aubergine is op veel manieren te gebruiken in de keuken. Je kunt het combineren met gehakt, saus, rijst of pasta. Kruiden zoals tijm, munt en basilicum  combineren goed met de aubergine. Rauwe aubergine is af te raden omdat bij sommige mensen maag- en darmklachten kunnen optreden door de aanwezige stof solanine.

Je kunt de vrucht buiten de koelkast 5 tot 7 dagen bewaren in de voorraadkast of op de fruitschaal (kleurt mooi bij de rest van het fruit). Heb je nog een restje over dan kun je dat invriezen en zeker 12 maanden bewaren. Rauwe aubergine is niet geschikt om in te vriezen.

Wil je een lekker recept met aubergine kijk dan  HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten