zondag 1 juni 2014

Boeken over vogels

Naast alle interessante boeken die er al zijn over vogels komen er nog regelmatig nieuwe uit.
Vorige week kreeg ik het boek "De gierzwaluw" van Remco Daalder onder ogen.
Remco Daalder is op zoek gegaan naar de geheimen van de gierzwaluw en heeft met veel mensen gesproken die interessante verhalen hadden te vertellen over deze fascinerende vogel.
Gierzwaluwen doen bijna alles in de lucht, ze slapen, eten en paren op twee kilometer hoogte.
Elk  jaar vliegen ze negenduizend kilometer vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika naar het noorden om te gaan broeden. En dat doen ze op hetzelfde dak waar ze ook vorig jaar zaten, in de Kinkerbuurt in Amsterdam.
Dit boek is een aanrader en verkrijgbaar in de boekhandel.

Een ander boek is "Geheim Vogeldagboek "1940-1945" geschreven door Henk Kortekaas, inmiddels overleden en bewerkt door Hans Peeters, (Vogelbescherming Nederland).

Henk Kortekaas was een jongen die samen met drie vrienden elk weekend er op uit trok in de omgeving van Den Haag om vogels te spotten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de vogelvrienden behoorlijk beperkt in hun activiteiten. Zij verplaatsen zich daarom regelmatig naar de Nieuwkoopse Plassen om aan het oorlogsgeweld en lawaai  te ontkomen. De jongens, ontkwamen niet aan de verschrikkingen van de oorlog. Eén van de vrienden werd op transport gesteld en vervoerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen en twee van de vrienden kwamen terecht in het Oranjehotel in Scheveningen.
Alles wat in het boek staat is echt gebeurd en de foto's zijn authentiek.

Het is een mooi boek, je leest over de vriendschap van deze vier jongens en wat ze tijdens hun weekenden waarnemen bij het spotten van vogels.


Dit boek is alleen verkrijgbaar bij Vogelbescherming Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...