Curcuma Longaplant |
Koenjit
heeft vele namen, wij kennen het ook als kurkuma of geelwortel. Koenjit is de
Maleise naam voor dit specerij en in India gebruikt men de
naam kurkuma. Koenjit wordt gemaakt uit de wortels van de geneeskrachtige
plant Curcuma Longa en deze plant is lid van de gemberfamilie. Oorspronkelijk
komt de plant uit Maleisië en India maar inmiddels is de plant over de hele
wereld te vinden, je kunt hem ook gewoon in je eigen tuin planten.
De plant
heeft smaakvolle wortels en zeer aromatisch geurende bloemen.
Koenjit
wordt vooral gebruikt om currygerechten de speciale smaak te
geven en om de rijst geel te kleuren. Bij sommige Hindoestaanse
festivals wordt koenjit o.a. gebruikt voor het kleuren van de handen.
In India
wordt het al van oudsher als medicijn gebruikt voor wondjes en schaafplekjes.
Er is veel onderzoek verricht naar de invloed en eventuele genezing van koenjit
bij trombose, Parkinson en Alzheimer. Ook is het een specerij dat de
eetlust opwekt en het schijnt goed te werken bij keel- en rugpijn.
Sheril
Daniel van de Rhodesuniversiteit in Zuid-Afrika heeft onderzoek
gedaan bij ratten en heeft kunnen aantonen dat één van de ontstekingsremmende
stoffen, curcumine genaamd, zich bindt aan de stoffen cyanide, lood en cadmium
voordat deze giftige stoffen de hersenen kunnen beschadigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten