dinsdag 27 mei 2014

Koenjit

Curcuma Longaplant
Koenjit heeft vele namen, wij kennen het ook als kurkuma of geelwortel. Koenjit is de Maleise naam voor dit specerij en in India gebruikt men de naam kurkuma. Koenjit wordt gemaakt uit de wortels van de geneeskrachtige plant Curcuma Longa en deze plant is lid van de gemberfamilie. Oorspronkelijk komt de plant uit Maleisië en India maar inmiddels is de plant over de hele wereld te vinden, je kunt hem ook gewoon in je eigen tuin planten.
De plant heeft smaakvolle wortels en zeer aromatisch geurende bloemen.

Koenjit wordt vooral gebruikt om currygerechten de speciale smaak te geven en om de rijst geel te kleuren. Bij sommige Hindoestaanse festivals wordt  koenjit o.a. gebruikt voor het kleuren van de handen.

In India wordt het al van oudsher als medicijn gebruikt voor wondjes en schaafplekjes. Er is veel onderzoek verricht naar de invloed en eventuele genezing van koenjit bij trombose, Parkinson en Alzheimer. Ook is het een specerij dat de eetlust opwekt en het schijnt goed te werken bij keel- en rugpijn.


Sheril Daniel  van de Rhodesuniversiteit in Zuid-Afrika heeft onderzoek gedaan bij ratten en heeft kunnen aantonen dat één van de ontstekingsremmende stoffen, curcumine genaamd, zich bindt aan de stoffen cyanide, lood en cadmium voordat deze giftige stoffen de hersenen kunnen beschadigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...