zaterdag 30 maart 2013

Louis Comfort Tiffany

tafellamp
Louis Comfort Tiffany was een Amerikaanse schilder, ontwerper en glaskunstenaar, geboren in 1848 in New York. Iedereen is zijn naam wel eens tegen gekomen, hij is vooral bekend om zijn lampen en gebrandschilderde ramen.

Louis C. Tiffany was de oudste zoon van Charles Louis Tiffany, eigenaar en oprichter van de bekende zilversmederij en juweliersbedrijf Tiffany & Co.
De artistieke kring waar de familie in  verkeerde en het talent van Louis Comfort Tiffany bracht hem tot groot kunstenaarschap en hij was toonaangevend tijdens de Art Nouveau. In zijn jeugd werd hij sterk beïnvloed door de edelsmid, kunstkenner en ontwerper Edward C, Moore (1827-1891). Moore had een grote collectie oosterse glaskunst en hij raadde de jonge Tiffany aan om zich daarop te oriënteren en te laten inspireren.

Louis ging naar na zijn schooltijd naar de Militaire Academie maar koos toch niet voor een loopbaan bij het leger, hij ging schilderlessen nemen bij Georges Innes (1825-1894), die vooral bekend is van de School van Barbizon (kunststroming 1830-1870).

In 1867 exposeerde Louis Tiffany zijn eerste schilderij op een tentoonstelling in de National Academy of Design in New York, waarna hij vertrok naar Parijs. Hij ging zich vooral toe leggen op genrestukken en exotische landschappen. 
Om inspiratie op te doen reisde hij daarna naar Spanje, Egypte en Afrika. Hij begon steeds meer in de ban te raken van de decoratieve kunsten en wilde daar dan ook zijn verdere leven mee vullen. Hij begon kunstvoorwerpen te verzamelen, niet alleen om naar te kijken maar vooral om ze te bestuderen, hij was altijd bezig met het "maken". Ook was hij in die tijd geïnteresseerd in binnenhuisarchitectuur en de daarbij passende kunstuitingen.

atelier Tiffany & Co
Tiffany zijn interesses werden breder en hij wilde meer. Hij opende met een aantal kunstenaars, waaronder Candace Wheeler (textielontwerpster) en Samuel Coleman (meubelontwerper), in 1879 een eigen bedrijf onder de naam Louis C. Tiffany and Associated Arts.
Samen ontwierpen ze textiel, accessoires, meubels, serviesgoed, lampen e.d., geïnspireerd door de Oosterse- en de middeleeuwse kunst. Zijn lampen en gebrandschilderde ramen zijn veelal ontworpen in de Moskeestijl, die hij had bestudeerd in de verschillende paleizen, musea en moskeeën tijdens zijn reizen. Tiffany vond dat hij veel eer verdiende en plaatste  zichzelf vooral op de voorgrond, de individuele ontwerpen van zijn medeontwerpers hield hij op de achtergrond.
tafellamp

De zaken gingen goed en de opdrachten stroomden binnen. Hij kreeg de opdracht om het huis van de schrijver Mark Twain in te richten en in 1883 mocht hij het Witte Huis opnieuw inrichten. Een betere reclame kon hij niet krijgen en er volgden meer opdrachten van rijke mensen. Hij wilde ook alleen maar zaken doen met rijke mensen, zijn doel was, heel veel geld verdienen. Met het verdiende geld ging Tiffany zich verder ontwikkelen en hij verdiepte zich vooral in de glaskunst.

Tiffany ging werken bij verschillende glazeniers en begon te experimenteren met glastechnieken. Hij begon in 1880 naast zijn bedrijf voor binnenhuisarchitectuur een eigen glasatelier en nam Salviati, een meesterglasmaker van Murano, in dienst. Hij legde zich toe op gebrandschilderde ramen, tegels van glas en de beroemde lampen. De glaskunst nam veel tijd in beslag en daarom stopte hij met de binnenhuisarchitectuur en begon een glasfabriek op Long Island.
Tiffany was de uitvinder van het Favrileglas. Hij was gefascineerd door de regenboogkleuren op het opgegraven Romeins glas en wilde deze glans evenaren in zijn eigen ontwerpen.

Tiffany werd steeds commerciëler, hij maakte vooral producten die in de smaak vielen bij rijke klanten en flink wilden betalen voor zijn ontwerpen. Zo rond 1900 kwam hij met de eerste Tiffany-lampen, die nog steeds een begrip zijn.
De eerste exemplaren werden aan één stuk geblazen, de lampen die wij vooral kennen zijn gemaakt van de restanten van de glas-in-lood-ramen.
In die tijd nam hij deel aan de tentoonstelling "Exposition Universelle" in 1900, met succes, en in dat jaar veranderde hij de naam van zijn bedrijf in "Tiffany Studios".

De lampen hadden veelal motieven van planten en dieren maar ook Moorse en Indiaanse afbeeldingen zijn te zien op zijn werk. De lampen stonden op een bronzen voet, niet alleen de tafellampen maar ook vloerlampen, wandlampen en hanglampen hadden een bronzen voet met ornamenten in de vorm van bloemmotieven, exotische figuren, boomstronken e.d.  De lampen waren niet bedoeld als lichtbron maar als kunstobjecten.

De beroemdste Tiffany-lamp is de "Morning Glory", een lamp met een voet van waterlelies en een kap met losse bloemkelken. Met deze lamp won Tiffany in 1902 de hoofdprijs op een tentoonstelling in Turijn. Ook de "Wisteria"was een groot succes. De Tiffany-lampen worden tot op de dag vandaag nog altijd met de hand gemaakt, dit is een kostbaar en intensief proces.
Vanzelfsprekend heeft Tiffany altijd veel concurrentie gehad, veel glaskunstenaars zagen zijn succes een wilden hem evenaren, en er is veel gekopieerd.

mooi namaak
Tiffanymusea:
Neustadt Collectie, Long Island City New York
Haworth Art Gallery, Accrington in Engeland
Charles Hosmer Morse Museum of American Art, Winterpark Florida 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten