zondag 7 oktober 2012

Waar of niet waar..............

smaragd
Edelstenen, je raakt er niet over uitgesproken, ook in vroegere tijden waren de stenen onderwerp van gesprek. Al duizenden jaren geloven mensen dat stenen speciale krachten hebben om mensen te kalmeren, te ondersteunen of te genezen.

Ook zou je in een kristallen bol de toekomst kunnen zien. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat de kristalkijker zo lang in de glazen bol keek tot hij wazig zag? Waarschijnlijk zag hij in die wazigheid beelden die volgens hem de toekomst voorspelden.

saffier
Over de hele wereld werden aan edelstenen bepaalde krachten toebedeeld.
De oude Perzen, dachten dat de wereld rustte op een enorme saffier die de hemel blauw kleurde.

amethist
Terwijl de oude Grieken geloofden dat amethist dronkenschap kon voorkomen. De naam amethist is ook afgeleid van het Griekse "amethystos" wat nuchter of niet dronken betekent. Door de paarse kleur, werd de steen in verband gebracht met de god van de wijn, Bacchus of Dionysos.
Plato
De Griekse filosoof Plato (427 - 347 V.Chr.) had zo zijn ideeën, hij geloofde dat alle edelestenen levende wezens waren, tot stand gekomen door een chemische reactie van menselijke resten.

Een andere Griekse filosoof, Theophrastus (371 -287 v.Chr.) verdeelde de robijnen in mannelijke en vrouwelijke, hij geloofde dat  mannelijke robijnen een fellere gloed hadden. 

Venus
De vrouwen in het oude Rome dachten dat het opdragen van smaragden aan de godin Venus hun vruchtbaarheid zou vergroten.

Tijdens de pestepidemie in Venetië geloofden de mensen dat als een persoon een opaal bij zich droeg dat je aan de steen kon zien of deze persoon ziek was of gezond. Was hij of zij gezond dan werd de opaal helder, maar ging de persoon sterven dan werd de opaal dof.
In Venetië noemden ze de opaal daarom een ongelukssteen.

En de Spaanse veroveraars van Mexico, geloofden dat als een steen van jade aan de zijkant van het lichaam werd gedragen, deze  kracht had om nierziekten te voorkomen.

granaten
Ook is er een legende die zegt dat granaten zo fel stralen dat Noach een rode granaat gebruikte om de Ark te verlichten.

Er is veel over te vertellen over edelstenen en er zijn prachtige verhalen over de mensen die er zich mee bezig houden.
Door de schoonheid van edelstenen en de eventuele werking die er van uit kan gaan, zijn er tegenwoordig veel mensen die denken dat edelstenen goed zijn voor je gezondheid. 

Bijvoorbeeld:
  • Agaat: neemt koorts weg, zorgt voor een beter hart en voor oogkwalen is deze steen ook goed.
  • Rozenkwarts: kan helpen om een beter verstand te krijgen, vruchtbaarheid bevorderen en helpen bij het stoppen van roken.
  • Topaas: zorgt voor een goede eetlust, een goede nachtrust en je zenuwgestel heeft er ook baat bij.
Zo kun je van bijna  alle stenen wel iets vinden voor een goed en gezond leven.

Er zijn in de boekhandel verschillende boeken over edelstenen te koop en wil je mooie stenen zien en meer te weten komen over het ontstaan van stenen breng dan eens een bezoek aan Museum Naturalis in Leiden.
Zeker de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...