zondag 30 september 2012

Herinneringssieraden (2)

tsarina Alexandra

Herinneringen aan iets of iemand, door middel van een sieraad, daar heb ik in mijn vorig stukje al iets over geschreven. Er is genoeg literatuur over deze herinneringssieraden te vinden, zo ook in de memoires van de arts Martin Mandt, hij was de lijfarts van tsaar Nicolaas I van Rusland. Je krijgt bij het lezen niet alleen een  kijkje in het persoonlijk leven van de tsaar maar ook in het leven van zijn echtgenote, tsarina Alexandra.

De tsarina had een grote voorliefde voor armbanden en dat waren vooral herinneringssieraden. Ze had er ongeveer 500, en deze had ze niet vanwege de materiele waarde maar om de persoonlijke en chronologische betekenis. Voor haar hadden armbanden dezelfde betekenis als dagboeken. Haar eerste armband was een eenvoudige en smalle armband van nauwelijks waarde, hiermee is haar voorliefde voor armbanden waarschijnlijk begonnen.
Zij had deze eerste armband als kind gekregen van haar oom, de hertog van Mecklenburg-Sterlitz.
Alexandra kreeg bij elke gelegenheid één of meer armbanden en ze bewaarde ze in 5 overzichtelijke dozen om zo in gedachten het boek van haar herinneringen te lezen. Vaak zocht zij eerst één of meer armbanden uit één van de dozen om te dragen en daarna ging ze een bijpassende japon zoeken.

Ook op haar zilveren bruiloft kreeg ze verschillende armbanden van haar familie cadeau. Van haar echtgenoot kreeg ze een armband van blauw email waarin met gekleurde edelstenen, het woord "bonheur" stond, afgewisseld met parels. De tsaar vergezelde zijn cadeau met de woorden: "Zo is het leven, vreugde die door tranen onderbroken wordt".

Ook de 7 kinderen van de tsaar en tsarina gaven hun moeder een armband met 7 edelstenen die het woord "respect" vormden.
Vanaf de 18e eeuw was het namelijk in de mode dat edelstenen die voor een bepaalde letter in het alfabet stonden werden verwerkt in sieraden..

Het is bekend dat koningin Ingrid, de koningin-moeder van Denemarken, in het bezit was van 2 armbanden, die  toebehoord hadden aan Josephine de Beauharnais. De initialen van de stenen vormden de namen van haar 2 kinderen Eugène en Hortense.

Het edelsteen-alfabet

a -amethist
b- beryl
c - citrien
d - diamant
e - epidoot
f - fluoriet
g - granaat
h - heliotroop
i- iriskwarts
j - jaspis
k - katoog
l - lazuriet
m - malachiet
n - nefriet
o - opaal
p - peridoot
q -kwarts
r - robijn
s - saffier
t - turkoois
u - uwarowiet
V -  vesuvianiet
w - willemiet
x - xylopaal
y - Yü (Chinees voor jade)
z - zirkoon


Neem ik mijn eigen naam, Anne, dan kom ik op 1 x amethist, 2 x nefriet en 1 x epidoot.
A (amethist)
N (nefriet)
N (nefriet)

E (epidoot)
Zo kun je zelf woorden of je naam samenstellen. Hoe meer letters, hoe kostbaarder het sieraad.
Wil ik een duurder sieraad dan doe ik er nog 1 x beryl, 1 x iriskwarts en 1 x jade bij.
B (beryl)


I (iriskwarts)
J (jade)

En zo is er "BIJ ANNE" te lezen, best een aardig armbandje.
Wil je meer weten over Rusland en vooral de Romanovs kijk dan bij: www.bettinaschrijft.blogspot.com  
En als je mooie stenen wilt zien kun je kijken bij:
www.joydesign.eu  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...