dinsdag 16 oktober 2012

Emile Gallé

Emile Gallé is geboren in 1846 te Nancy in Frankrijk en was één van de belangrijkste glaskunstenaars uit die tijd. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de glaskunst en de Art Nouveau. Ook was hij zeer bekwaam in het ontwerpen van sieraden, keramiek en meubelen.

vazen van Gallé
Zijn vader was door zijn huwelijk in het bezit gekomen van een spiegelglasondernemeing en de kleine Emile kwam daardoor al vroeg in contact met de glaskunst. Naast zijn opleiding op het humanistisch gymnasium hield hij zich vooral bezig met botanie en tekenen.

Op 16-jarige leeftijd ontwierp Emile bloemmotieven die werden aangebracht op het glas en keramiek dat werd vervaardigd in het bedrijf van zijn vader. Zijn ontwerpen oogstten bewondering bij zijn ouders en zij zagen dat Emile iets kon bereiken op dit gebied. Zijn opvoeding werd dan ook zorgvuldig door zijn ouders uitgedacht en na het gymnasium ging hij in 862 voor zijn verdere ontwikkeling naar Weimar in Duitsland. Hij verbleef daar vier jaar en volgde colleges in kunstgeschiedenis, plantkunde, dierkunde, filosofie en tekenen, maar ook voor muziek en beeldhouwen had hij belangstelling,

In 1866 vertrok hij nog een tijd naar Meisenthal om daar de chemische procedés voor de glasverwerking te leren kennen. Tijdens die studie kwamen Emile zijn capaciteiten wat betreft de glaskunst duidelijk naar boven, hij zou baanbrekend werk gaan verrichten op dit gebied.
detail van een vaas

In 1870 keerde hij terug naar het familiebedrijf, en ging zich bezighouden met de afdeling aardewerk. Hij ontwierp serviezen die bekend zijn onder de naam "Service de ferme". Deze serviezen met figuren van kippen, honden, katten en wapendragende leeuwen waren en zijn gewilde verzamelobjecten.

Gallé had belangstelling voor het werk van de kunstenaar Victor Prouvé. Deze kunstenaar werd o.a. geïnspireerd door de Middeleeuwen, en zijn werk had een blijvende invloed op het werk van Gallé. Dat is vooral goed te zien op zijn glasontwerpen met emailleversieringen.

champignonlamp
Als Gallé 24 jaar oud is breekt er oorlog uit en moet hij in militaire dienst. Deze periode heeft hem erg onrustig gemaakt en hij gaat na zijn diensttijd met zijn vader naar Londen. Bij een bezoek aan het Kensington Museum maakt hij kennis met het oude glas uit het Midden Oosten en daar was hij behoorlijk van onder de indruk. Tijdens zijn verblijf in Engeland maakt hij ook nog studie van de bijzondere botanische tuinen.

Hierna vertrok hij naar Parijs om in het Louvre Venetiaans- en Islamitisch glas te bekijken en ook dat glas was voor hem een grote bron van inspiratie.

Japanse invloed
Gallé kreeg belangstelling voor de oosterse kunst maar de Japanse kunst had een blijvende invloed op zijn werk. Hij herkende veel van zijn eigen ideeën in het werk van de Japanse kunstenaar Tokuso Takasima.
Gallé zijn stijl werd wel sterk beïnvloed door de Japanse kunst maar hij werkte niet op de Japanse wijze. Hij had en hield zijn eigen stijl en verwerkte de Japanse werkwijze op een stijlvolle manier in zijn eigen ontwerpen.

De natuur bleef toch zijn grootste inspiratiebron, je kunt eigenlijk wel zeggen dat de natuur zijn naaste medewerker was. Doelmatigheid van zijn werk stond altijd voorop maar vastomlijnde plannen had hij niet. Hij gaf zijn handwerkers summiere aanwijzingen over hoe hij het ontwerp zag, geïnspireerd door de natuur maar ook haalde hij zijn ideeën uit muziek en de gedichten van bv. Baudelaire.

Gallé ging experimenteren met verschillende technieken om glas te vervaardigen en te versieren. Technieken die uit zijn experimenten zijn voortgekomen zijn etsen, wielgraveren, emailschilderen op opaakglas en het slijpen van cameeglas. Zijn eerste glas werd tentoongesteld op de wereldtentoonstelling in 1878 in Parijs.

de hond en de kat
Gallé is niet alleen bekend door zijn glaskunst, maar ook faince, waaronder erg grappige dieren zoals een  kat met een halsketting en een terriër in een peignoir. Van deze dieren zijn er veel gekopieerd maar ook zijn vazen zijn op grote schaal nagemaakt en het meeste namaak komt uit het oosten en bijna niet te onderscheiden van echt.

boekenmolen
Nog meer dan zijn ontwerpen van glas en keramiek worden zijn meubelstukken gekenmerkt door elementen uit de natuur. Op alle meubels zie je landschappen, bloemen, planten, vogels en vlinders.
Ook op dit gebied was hij een groot kunstenaar, een ebenist.
Hij creëerde meesterwerken van hout en was dan ook aanwezig op de wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs waar hij zijn glas- en meubelontwerpen in volle glorie kon tonen.
Hij kreeg internationale erkenning en won veel prijzen.


 • Art nouveau - stijlperiode 1890 - 1914
 • Service de ferme - serviesgoed waarop dieren zijn aangebracht
 • Victor Prouvé - 1858 - 1943 Art Nouveauschilder, beeldhouwer en graveur
 • Tokuso Takasima - Japanse kunstenaar
 • Baudelaire - 1821 - 1867 dichter en kunstcriticus
 • Faince - aardewerk
 • Ebenist - Franse term voor meubelmaker, gespecialiseerd in fineren

1 opmerking:

 1. Mooe dingen heeft deze man gemaakt zeg, echt schitterend. Leuk stukje,

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...