dinsdag 24 mei 2016

Rheum Rhabarbarum

Rheum Rhabarbarum, kennen wij als rabarber. In China is deze plant, 5000 jaar geleden, voor het eerst in cultuur gebracht en werd in die tijd vooral gebruikt als geneesmiddel bv om te purgeren. Tegenwoordig wordt in China rabarber nog steeds als medicijn gebruikt. Inmiddels is de groente overal bekend en wordt het verwerkt in taarten en toetjes, als jam of als compote en moes.

Rabarber is een echte zomergroente, je kunt rode en groene stelen kopen en het kan zowel warm als koud worden gegeten.
Heb je de plant zelf in de tuin, wees dan voorzichtig met de bladeren, ze zijn nogal giftig, alleen de stengels zijn eetbaar.

Rabarber is pas in de 16de eeuw naar Europa gekomen, meegebracht van een handelsreis door de Engelse botanicus, John Gerard (1545-1612). Hij had ontdekt dat de stelen eetbaar waren. Het duurde nog wel een paar eeuwen voor de rabarber als groente meer bekendheid kreeg.
Rabarber bevat rauw per 100 gram:
0.1 gr vet
0.2 gr eiwit
2 gr koolhydraten
Verder bevat het ijzer, kalium, calcium, de vitaminen B1, B2 en C. 
De energiewaarde per 100 gram is 46 kj. 

Rabarber compote is gemakkelijk te maken en je kunt er een beetje mee experimenteren. Wil je zelf een overheerlijke compote maken dan volgt hieronder het mijn recept.

Deze "Rabarber volgens Anne" is voor 4 personen.

Benodigdheden:
1 kg rode rabarber wassen en in stukken snijden.
100 tot 125 gram zomerfruit (vers fruit naar keuze of uit het vriesvak bij de supermarkt)
100 gram rietsuiker
20 gram roomboter
kaneel naar smaak

Smelt langzaam de boter in een pan (niet bruin laten worden).
Voeg de rabarber en de suiker toe.
Geen water toevoegen!
Ongeveer 25 minuten laten sudderen en regelmatig doorroeren.
Kaneel en zomerfruit toevoegen.

Eet smakelijk!
                           Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten