Rheum
Rhabarbarum, kennen wij als rabarber. In China is deze plant, 5000 jaar
geleden, voor het eerst in cultuur gebracht en werd in die tijd vooral gebruikt
als geneesmiddel bv om te purgeren. Tegenwoordig wordt in China rabarber nog
steeds als medicijn gebruikt. Inmiddels is de groente overal bekend en wordt
het verwerkt in taarten en toetjes, als jam of als compote en moes.
Rabarber
is een echte zomergroente, je kunt rode en groene stelen kopen en het kan zowel
warm als koud worden gegeten.
Heb
je de plant zelf in de tuin, wees dan voorzichtig met de bladeren, ze zijn
nogal giftig, alleen de stengels zijn eetbaar.
0.1
gr vet
0.2
gr eiwit
2
gr koolhydraten
Verder
bevat het ijzer, kalium, calcium, de vitaminen B1, B2 en C.
De
energiewaarde per 100 gram is 46 kj.
Rabarber
compote is gemakkelijk te maken en je kunt er een beetje mee experimenteren. Wil je zelf een overheerlijke compote maken dan volgt hieronder het mijn recept.
Deze
"Rabarber volgens Anne" is voor 4 personen.
1
kg rode rabarber wassen en in stukken snijden.
100
tot 125 gram zomerfruit (vers fruit naar keuze of uit het vriesvak bij de
supermarkt)
100
gram rietsuiker
20
gram roomboter
kaneel
naar smaak
Smelt
langzaam de boter in een pan (niet bruin laten worden).
Voeg
de rabarber en de suiker toe.
Geen water toevoegen!
Geen water toevoegen!
Ongeveer
25 minuten laten sudderen en regelmatig doorroeren.
Kaneel en zomerfruit
toevoegen.
Eet
smakelijk!
Anne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten