zaterdag 7 mei 2016

John Li A Fo

John Li A Fo is geboren in Suriname en woont vanaf 1983 in Frans Guyana.
 
In de jaren zestig van de vorige eeuw werkte hij als muzikant in verschillende Europese landen. Zijn kunstopleiding volgde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en de Vrije Academie in Den Haag.

In 1979 vertrok John Li A Fo vanuit Nederland naar Suriname om er te gaan wonen en werken. De Surinaamse cultuur, de jungle en de mensen die daar wonen, zijn voor hem een grote inspiratiebron. De sterke verbondenheid die nog bestaat in zijn geboorteland tussen mens en cultuur probeert hij vast te leggen in zijn werk en hij wil laten zien hoeveel kracht en wijsheid er in zijn  cultuur aanwezig is. 
Op zijn schilderijen zie je kleurrijke mensen, dieren en de natuur. Niet alleen maakt hij schilderijen ook grote muurschilderingen, gouaches, sculpturen en zeefdrukken behoren tot zijn oeuvre.

In Frans Guyana heeft hij, net als in Suriname, dezelfde natuurlijke omgeving die hem voedt hem om zijn ervaringen weer te geven en te uiten.
Deze kunstenaar probeert de kijker deelgenoot te maken van zijn mythische roots, door de figuren enigszins op primitieve wijze uit te beelden.

Na de decembermoorden in 1982 vertrok John Li A Fo uit Suriname om zich te vestigen in het buurland Frans Guyana, regelmatig kwam hij nog naar naar Den Haag om er een tijd te werken.  
Tot  2008 had de kunstenaar hier een atelier waar hij meestal drie maanden per jaar werkte. 
Nederland heeft altijd veel belangstelling gehad voor zijn werk, hij heeft verschillende exposities gehad in Suriname en Nederland bv in het Stedelijk Museum te Amsterdam. 

(gezien in De Toonladder in Almere)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...