dinsdag 3 mei 2016

De Grutto

De grutto is dé vogel van Nederland. Toch heeft de grutto het niet zo heel erg goed gehad in ons land, veertig jaar geleden was het aantal van deze vogels met twee-derde gedaald.
Tegenwoordig is het wel iets positiever gesteld met de grutto in ons land. Er zijn steeds meer enthousiaste boeren die rekening houden met de weidevogels en hun leefomgeving.

De bioloog Albert Beintema, dé weidevogeldeskundige, heeft een prachtig boek gemaakt over de grutto. De auteur heeft jaren getwijfeld of hij wel een boek moest maken, hij wilde namelijk absoluut niet dat het een saai boek zou worden. Een saai boek is het zeker niet, hij schrijft levendig over de weidevogel en de onderzoeken die hij heeft gedaan, en je krijgt een kijkje in de keuken van zijn voorgangers en opvolgers. 
Albert Beintema schrijft niet alleen over het leven van de vogels en de onderzoeken die hij heeft gedaan, maar ook zijn persoonlijke ervaringen die hij had tijdens zijn vele reizen om de grutto's te volgen naar Zuid-Frankrijk en West-Afrika komen aan bod.

Albert Beintema laat je genieten van de prachtige contacten die hij onderweg heeft gehad. Eén van de vele verhalen gaat over zijn ontmoeting met een stamhoofd. Een grutto, voorzien van een zender,  was bij het stamhoofd in de kookpot terecht gekomen en Beintema moest onderhandelen over het terug krijgen van de nog werkende zender. 

De grutto is de koning onder de weidevogels, maar wel van een krimpend vorstendom. Beintema kan als geen ander het mysterieuze leven van deze koning beschrijven. "De Grutto" is een boek dat je met plezier leest, er gaat een hele "gruttowereld" voor je open en het boek is  prachtige geïllustreerd door Elwin van der Kolk.

Verkrijgbaar bij www.vogelbeschermingshop.nl en de boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...