zaterdag 12 december 2015

De buizerd

Buteo buteo is de officiële naam van de buizerd en deze roofvogel behoort tot de havikachtigen. De buizerd komt veel voor in Nederland en zeker in Flevoland kun je hem vaak tegenkomen. Regelmatig zie ik deze vogel in de verte, in de lucht vliegen of biddend naar zijn prooi loeren.


Deze week was ik in het park, vijf minuten lopen van mijn huis, en tot mijn grote verrassing zat er een buizerd gewoon op de grond en wij, de buizerd en ik,  zijn een stukje samen opgelopen. Op het moment dat ik mijn fototoestel had ingesteld vloog de lieverd de boom in. Gelukkig zijn de boomtakken helemaal kaal en kon ik hem in volle glorie bekijken en fotograferen.

De Nederlandse buizerds zijn in principe standvogels en verlaten alleen hun broedgebieden onder extreme omstandigheden. Hij verblijft het liefst in een gevarieerd landschap met bossen, weilanden, houtwallen, hoogveen en een heuvelachtig gebied kan de buizerd waarderen.


Een buizerdpaar blijft bijna altijd bij elkaar en ze maken hun nest, een horst, meestal in bosranden. Vaak verbeteren en verbouwen ze het nest van het vorig jaar maar soms willen ze een betere plek en bouwen ergens anders een nieuw onderkomen. Het vrouwtje legt 3 tot 4 eieren die ze samen uitbroeden, en na 29 tot 30 dagen komt het eerste jong uit het ei. 
Het eerste jong is de sterkste en heeft al een voorsprong op jongen die een dag later uit het ei komen. Als de ouders niet genoeg eten hebben voor al hun kroost gooien ze het zwakste jong gewoon uit het nest of eten het op.
Grappig is dat de jongen het nest netjes houden, ze poepen krachtig over de rand en dat doen ze ongeveer 7 weken lang. Dat is het moment dat de jongen steeds verder weg vliegen en hun eigen leven gaan leiden. De leeftijd van een buizerd is in de vrije natuur ongeveer 30 jaar .


Een buizerd heeft zijn eigen territorium en bewaakt die met cirkelvluchten en geschreeuw. Het is fascinerend om een buizerd van grote hoogte een duikvlucht te zien maken en hem daarna weer loodrecht te zien opstijgen als voorbereiding op zijn volgende duik.

6 opmerkingen:

 1. Schitterende foto's van een ongelofelijk mooie vogel! En mooi doet het dier geen recht, maar eigenlijk is geen enkel woord goed genoeg om zo'n dier te beschrijven.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zoiets moois zijn ook bijna geen woorden te vinden.
   Groetjes.
   Anne

   Verwijderen
 2. Ha Anne, prachtige foto's. Wat een buitenkansje om zoiets te kunnen fotograferen!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wim, De foto's zijn bijzonder goed gelukt en ik was een geluksvogel naast een schitterende roofvogel.
   Groetjes.
   Anne

   Verwijderen
 3. Jee, mooi zeg! Ik heb een speciale relatie met buizerds de laatste tijd. Sinds ik een groot deel van het jaar op de fiets naar mijn werk ga, heb ik ontdekt dat er een vaste plek is (een stukje fietspad door de weilanden) waar ik 's ochtends bijna altijd een of twee buizers zie, meestal op één van een aantal vaste paaltjes. 's Middags zie ik ze soms jagen.
  Eén keer heb ik tijdens het hardlopen op een hele andere route van wel heel dichtbij een buizerd ontmoet. Ik sloeg een weinig bezocht laantje met bomen in en zag tot mijn vreugde hoe in die bomen een buizerd zat die al hoppend van boom tot boom met mij mee vloog. Totdat ik hem een paar tellen uit het oog verloor en ik ineens vlak boven mijn hoofd een krachtig klapwieken hoorde, een groot beest over me heen voelde vliegen en zag dat de buizerd mij aan het wegjagen was. Gelukkig boog het laantje meteen daarna af en liep ik zijn territorium uit, waarna hij me met rust liet, maar dat was me eerlijk gezegd wel iets te up close and personal. Toch blijf ik een liefhebber van deze schitterende vogel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anna,
   Je hebt een spannende relatie met buizerds! Geweldig om zo'n mooi dier van dichtbij te zien maar een beetje afstand houden is wel verstandig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo onder de indruk was van zijn nabijheid dat ik er helemaal niet aan heb gedacht dat ik een beetje voorzichtig moest zijn. Gelukkig is het goed gegaan en het resultaat mag er zijn.
   Groetjes.
   Anne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...