donderdag 27 augustus 2015

Havermout

Een gezond en lekker ontbijt is een schaaltje havermout. Havermout is niets anders dan de geplette korrel van de graansoort haver. Na het oogsten van de haver worden de korrels gewassen, gepeld, verhit door stoom en als laatste plat gewalst.

Havermout is van nature glutenvrij, maar de korrels worden meestal verwerkt in bedrijven waar ook tarwe wordt verwerkt, het kan daarom voorkomen dat er in de havermout die je koopt sporen van gluten aanwezig zijn. Ben je gevoelig voor gluten kijk dan bij aankoop op de verpakking om te zien of er sporen van gluten in zitten.

Er zijn verschillende soorten havermout die je kunt het kopen in de supermarkt of de natuurvoedingwinkel.  Er is voorgekookte havermout,  deze wordt verkocht in een beker of een kartonverpakking. Een nadeel van deze voorgekookte havermout is dat er de nodige  smaakstoffen, suikers en zout aan is toegevoegd.
Dan is er langkokende havermout, kies je hiervoor  dan sta je ongeveer 15 minuten in het pannetje te roeren. Mijn voorkeur gaat uit naar de snelkokende havermout, ik roer maar 2 minuten in het pannetje.

Havermout heeft veel goede eigenschappen, het zit vol voedingsvezels, eiwitten, mineralen en verschillende vitamines. Onderzoeken hebben uitgewezen dat voedingsmiddelen met veel vezels de kans op kanker, vooral darmkanker, aanzienlijk kunnen verminderen.

Niet onbelangrijk is de invloed van havermout op het cholesterolgehalte in het lichaam. Het goede cholesterol HDL (High Density Lipoproteïne) heeft een gunstige invloed op het risico van hart- en vaatziekten. Het slechte cholesterol LDL (Low Density Lipoproteïne) verhoogt daarentegen het risico op hart- en vaatziekten. Havermout heeft de goede eigenschap om het HDL op peil te houden en het LDL te verlagen.

En wat zeker voor veel mensen niet onbelangrijk is, havermout kan je helpen om af te vallen. Door het eten van havermout heb je langer een verzadigd gevoel, dat komt door de vezels in de havermout, zij nemen veel vocht op en daardoor gaan ze uitzetten, je krijgt daardoor niet snel weer een hongergevoel. Het is gebleken dat mensen die havermout als ontbijt nemen minder zin in tussendoortjes krijgen. En mooi meegenomen is…..... havermout is vetarm.

Havermout is ook geliefd bij sporters, het geeft namelijk een versnelling van het energieherstel van de spieren en het maakt de spieren sterker door de aanwezige eiwitten.
Misschien is het toch wel verstandig om te overwegen om elke ochtend een schaaltje havermout als ontbijt te nemen.

Havermout is ook een goed ingrediënt bij het maken van een appeltaart of koekjes.

Mijn ontbijt:
250 ml water
6 eetlepels havermout
Iets kaneel
1 eetlepel gebroken lijnzaad
Een paar aardbeien of bv zomerfruit uit de diepvries (supermarkt).

Water aan de kook brengen.
Havermout, lijnzaad en kaneel toevoegen en blijven roeren met de garde.
Na  2 minuten de havermout in een schaaltje doen en het fruit er op scheppen.

Heb je geen fruit in huis dan is een lepel jam, iets honing of een lepeltje appelstroop ook erg lekker.
Eet wat je zelf het lekkerst vindt.

Eet smakelijk!

                                Anne

4 opmerkingen:

 1. Ha Anne, ik ben ook gek op havermout als ontbijt. Ik eet hem wel wat steviger, 1 kop havermout en twee kopjes water. Even laten indikken en dan een eetlepel lijnzaadolie erbij. Onder de havermout ligt een halve banaan of appel in stukjes. Bovenop een half theelepeltje honing. Het theelepeltje kan dan rechtop staan ;)
  Een volwaardig ontbijt. Toch heb ik reeds binnen twee uur wel weer trek in een tussendoortje, liefst een muffin :) en daarna een goede lunch. Ik kom er niet zichtbaar van aan. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Wim,
  Welkom in havermoutland. Lekker hoor zo'n ontbijt klaarmaken, kopje thee en een kiwi erbij.... . Mijn tussendoortje is een appel, neem ik een lekkere muffin dan kom ik wel zichtbaar aan:-) .
  Groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker! Wij eten altijd 'overnight oats': havervlokken of havermout met sojadrank, rozijnen, kaneel en chiazaad zetten we de avond ervoor al klaar, zodat het lekker dan 'soaken'. De volgende ochtend kan je het naar wens koud of warm opeten. Ik doe er altijd appel bij, banaan of ander fruit is ook heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Lalagè,.
  Er zijn veel variaties mogelijk en je bent lekker gezond bezig. Dus...... een goede start van de dag.
  Groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...