Havermout is
van nature glutenvrij, maar de korrels worden meestal verwerkt in bedrijven
waar ook tarwe wordt verwerkt, het kan daarom voorkomen dat er in de havermout
die je koopt sporen van gluten aanwezig zijn. Ben je gevoelig voor gluten
kijk dan bij aankoop op de verpakking om te zien of er sporen van gluten in zitten.
Er zijn verschillende soorten havermout die je kunt het kopen in de supermarkt of de natuurvoedingwinkel. Er is voorgekookte havermout, deze wordt verkocht in een beker of een kartonverpakking. Een nadeel van deze voorgekookte havermout is dat er de nodige smaakstoffen, suikers en
zout aan is toegevoegd.
Dan is er langkokende havermout, kies je hiervoor dan sta je ongeveer 15 minuten in het pannetje te roeren. Mijn voorkeur gaat uit naar de snelkokende havermout, ik roer maar 2 minuten in het pannetje.
Dan is er langkokende havermout, kies je hiervoor dan sta je ongeveer 15 minuten in het pannetje te roeren. Mijn voorkeur gaat uit naar de snelkokende havermout, ik roer maar 2 minuten in het pannetje.
Havermout
heeft veel goede eigenschappen, het zit vol voedingsvezels, eiwitten, mineralen
en verschillende vitamines. Onderzoeken hebben uitgewezen dat voedingsmiddelen
met veel vezels de kans op kanker, vooral darmkanker, aanzienlijk kunnen verminderen.
Niet
onbelangrijk is de invloed van havermout op het cholesterolgehalte in het
lichaam. Het goede cholesterol HDL (High Density Lipoproteïne) heeft een
gunstige invloed op het risico van hart- en vaatziekten. Het slechte
cholesterol LDL (Low Density Lipoproteïne) verhoogt daarentegen het risico op
hart- en vaatziekten. Havermout heeft de goede eigenschap om het HDL op peil te
houden en het LDL te verlagen.
En wat zeker
voor veel mensen niet onbelangrijk is, havermout kan je helpen om af te vallen.
Door het eten van havermout heb je langer een verzadigd gevoel, dat komt door de vezels in de havermout, zij nemen veel
vocht op en daardoor gaan ze uitzetten, je krijgt daardoor niet snel weer een hongergevoel. Het is
gebleken dat mensen die havermout als ontbijt nemen minder zin in
tussendoortjes krijgen. En mooi meegenomen is…..... havermout is vetarm.
Havermout is ook geliefd bij sporters, het geeft namelijk een versnelling van het energieherstel van de spieren en het maakt de spieren sterker door de aanwezige eiwitten.
Havermout is ook geliefd bij sporters, het geeft namelijk een versnelling van het energieherstel van de spieren en het maakt de spieren sterker door de aanwezige eiwitten.
Misschien is
het toch wel verstandig om te overwegen om elke ochtend een schaaltje havermout als ontbijt te nemen.
Havermout is
ook een goed ingrediënt bij het maken van een appeltaart of koekjes.
250 ml water
6 eetlepels havermout
6 eetlepels havermout
Iets kaneel
1 eetlepel gebroken lijnzaad
Een paar
aardbeien of bv zomerfruit uit de diepvries (supermarkt).
Water aan de
kook brengen.
Havermout,
lijnzaad en kaneel toevoegen en blijven roeren met de garde.
Na
2 minuten de havermout in een schaaltje doen en het fruit er op scheppen.
Heb je geen
fruit in huis dan is een lepel jam, iets honing of een lepeltje appelstroop ook
erg lekker.
Eet wat je
zelf het lekkerst vindt.
Eet smakelijk!
Anne
Ha Anne, ik ben ook gek op havermout als ontbijt. Ik eet hem wel wat steviger, 1 kop havermout en twee kopjes water. Even laten indikken en dan een eetlepel lijnzaadolie erbij. Onder de havermout ligt een halve banaan of appel in stukjes. Bovenop een half theelepeltje honing. Het theelepeltje kan dan rechtop staan ;)
BeantwoordenVerwijderenEen volwaardig ontbijt. Toch heb ik reeds binnen twee uur wel weer trek in een tussendoortje, liefst een muffin :) en daarna een goede lunch. Ik kom er niet zichtbaar van aan. Groetjes,
Hallo Wim,
BeantwoordenVerwijderenWelkom in havermoutland. Lekker hoor zo'n ontbijt klaarmaken, kopje thee en een kiwi erbij.... . Mijn tussendoortje is een appel, neem ik een lekkere muffin dan kom ik wel zichtbaar aan:-) .
Groetjes.
Anne
Lekker! Wij eten altijd 'overnight oats': havervlokken of havermout met sojadrank, rozijnen, kaneel en chiazaad zetten we de avond ervoor al klaar, zodat het lekker dan 'soaken'. De volgende ochtend kan je het naar wens koud of warm opeten. Ik doe er altijd appel bij, banaan of ander fruit is ook heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenHallo Lalagè,.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn veel variaties mogelijk en je bent lekker gezond bezig. Dus...... een goede start van de dag.
Groetjes.
Anne